Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Magyarországra is eshet a Phobosz-Grunt

2012.01.06. 14:40

A Phobosz-Grunt orosz műhold maradványai hullanak a Földre január tizedike és huszadika között, legvalószínűbb, hogy 15-én – közölte pénteken az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz sajtószolgálata. A számítások szerint nem kizárható, hogy az űrszemét Magyarországot találja el.

Az űrhivatal szakértői figyelemmel követik a tavaly november 9-én felbocsátott űrszondát, amelynek feladata lett volna, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phoboszról, és azt a Földre szállítsa. Az űreszköz automatikája azonban nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem folytatta útját a kitűzött célja felé.

A Phobos-Grunt szonda az orosz összeszerelő hangárban
A Phobos-Grunt szonda az orosz összeszerelő hangárban

A Roszkoszmosznál megállapították: számtalan tényező befolyásolja a szonda fékeződését, az egyik legfontosabb az, hogy a légkört milyen hatások érik, különösen a Nap felől. A jelenlegi adatok és előzetes számítások szerint a műhold darabjai az 51,4-ik déli szélességi foktól az 51,4-ik északi szélességi fokig terjedő sávban hullhatnak a Földre. E széles tartomány Európában Lengyelország déli részéig tart. A pontos helyszínt és a becsapódás idejét egy nappal az esemény előtt lehet majd meghatározni.

A Phobosz-Grunt húsz-harminc hőálló darabja érheti el a Föld felszínét, ezek összes tömege nem lehet több mint 200 kilogramm. A műhold üzemanyaga a légkör sűrű rétegeibe érve, mintegy 100 kilométeres magasságban elég majd.