Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Nem Magyarország, Madagaszkár lehet a becsapódás helye

2012.01.13. 06:21

Vasárnap vagy hétfő, Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között a tengerbe csapódhat a Phobosz-Grunt űrszonda, pontosította korábbi adatait az orosz űrkutatási hivatal. A becsapódási idősáv közepe közép-európai idő szerint 14 óra 12 perc, a helye pedig a keleti 47. hosszúsági és a déli 7. szélességi fok fok. korábban a Roszkozmosz vasárnap 11:18 percre tette az idősáv közepét, a becsapódás helyét pedig Jakartától nyugatra 1700 kilométerre valószínűsítette.

Az ennél is korábbi becslésekben még azt sem zárták ki, hogy az űrszonda Magyarországra zuhanhat.

A hivatal csütörtöki közlése szerint a módosítás a keringési magasság csökkenésének, a napi tevékenység és a légköri viszonyok változásának tudható be.

A Phobos-Grunt űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

A Roszkozmosz által kiadott becslés a Phobos-Grunt várható becsapódási helyéről
A Roszkozmosz által kiadott becslés a Phobos-Grunt várható becsapódási helyéről

Az indításkor 14 tonna össztömegű szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól sem tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.