Salamon
-1 °C
13 °C

Nemzetközi fényszennyezés-felmérés készül

2012.01.23. 10:43

Már hetedszer hirdetik meg azt a világméretű megfigyelőakciót, amelynek keretében iskolás csoportok és önkéntesek bevonásával mérik fel az éjszakai égbolt állapotát. A fényszennyezés egyik eleme az égbolt mesterséges fényforrásokkal történő (közvilágítás, rosszul beállított díszkivilágítás, reklámok) felesleges megvilágítása. Ez az energiapazarláson túl a csillagos ég látványát is rontja, de súlyos gondot okoz az élővilágban is: megzavarja az állatok tájékozódását vagy felborítja életritmusukat. Egyre több jel mutat arra, hogy egészségügyi kockázatot is jelent az embert éjszaka érő fény.

Az Orion csillagkép enyhén fényszennyezett városi égbolton
Az Orion csillagkép enyhén fényszennyezett városi égbolton
Fotó: Csillagaszat.hu

A fényszennyezés-felmérés célja, hogy szerte a földgolyón megismerjük, felmérhessük a jelenlegi helyzetet. A kutatómunkába bárki bekapcsolódhat. A feladat roppant egyszerű: egy csillagtérkép-sorozat segítségével (melynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek) kell megállapítani a probléma súlyosságát. Az eredményeket internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba.

Az akció jó lehetőséget biztosít gyerekeknek, diákoknak is, hogy bekapcsolódjanak egy tudományos programba és ezzel is tanuljanak. Megismerkednek azzal, hogyan használják a földrajzi koordinátákat, csillagtérképek segítségével megtalálják például az Orion csillagképet és meghatározzák a leghalványabb szabad szemmel látható csillagok fényességét a lakhelyükön.

Az elmúlt évben közel 15000 megfigyelés érkezett be a nemzetközi gyűjtőközpontba a világ különböző pontjairól, köztünk hazánkból is. Az akcióról és a fényszennyezésről magyar nyelven a fenyszennyezes.hu oldalon található részletes információ.