Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Magyar kislányról neveznek el egy műholdat

2012.01.24. 21:56
Lisa Kraaijvanger az Európai Bizottság által meghirdetett Galileo-rajzpályázat hazai győztese
Lisa Kraaijvanger az Európai Bizottság által meghirdetett Galileo-rajzpályázat hazai győztese
Fotó: Kovács Attila

Lisa lesz a neve az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség Galileo elnevezésű műholdprogramja keretében majd felbocsátott 27 műhold egyikének, miután Kraaijvanger Lisa Viktória, a Fillér utcai általános iskola félig magyar, félig holland származású, tizenegy éves tanulója nyerte el az első helyezést az Európai Bizottság által kilenc és tizenegy év közötti gyerekeknek tavaly meghirdetett Galileo rajzpályázaton Magyarország esetében.

Az Európai Unió Házában kedden tartott eredményhirdetésen kiderült, hogy Magyarországról 781 pályamunka érkezett be.

A gyerekeknek egy olyan pályaművet kellett elkészíteniük, amely a világűrt vagy az űrrepülést mutatja be. A beküldött kép ábrázolhatta például a Földet más bolygókkal és műholdakkal együtt, vagy a Galileo műhold rakétáinak elindítását.

A magyar bíráló bizottság tagjai között volt Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára mellett Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kar elnöke, Farkas Bertalan űrhajós és Süveges Gergő újságíró-műsorvezető.

Európa saját műholdas navigációs rendszert épít ki, melynek neve Galileo program. Ez lesz az unió első globális lefedettséget biztosító, polgári felügyelet alatt álló helymeghatározó rendszere. A program során legalább 27 műholdat lőnek fel a világűrbe, amelyek a Földtől több mint 20 ezer kilométer távolságra keringő rendszert fognak majd alkotni. A rajzversenyen mind a 27 EU-tagállamból kiválasztanak egy rajzot, amelynek alkotójáról a program keretében felbocsátandó 27 műhold egyikét nevezik el.

Szűcs Tamás az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője az eredményhirdetéskor hangoztatta: több szempontból nagyon hasznos egy önálló, európai navigációs rendszer kiépítése. Egyrészt nagy gazdasági előnyökkel jár az uniónak. Másrészt a mindennapi életben is konkrét kézzel fogható előnyöket jelent. Az önálló helymeghatározó rendszer kialakítása pontosabb autós navigációt, biztonságosabb banki szolgáltatást, megbízhatóbb áramszolgáltatást, a közúti közlekedés hatékonyabb szervezését, valamint a kutató- és mentő akciók eredményesebb koordinálását segíti.

Farkas Bertalan átadja az elismerést a Galileo-rajzpályázat hazai győztesének
Farkas Bertalan átadja az elismerést a Galileo-rajzpályázat hazai győztesének
Fotó: Kovács Attila

Az első magyar űrhajós Farkas Bertalan a rajzokról elmondta: „a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt... Mind a 781 pályamunka méltán mutatja azt, hogy a magyar ifjúság nagyon érdeklődik az űrkutatás iránt."  • Vennék
  • Hírek