Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Prágában lesz az EU műholdközpontja

2012.01.27. 15:32

Prágában lesz az Európai Unió globális navigációs műholdrendszerének (GNSS) központja a cseh kormány és a program vezetője által pénteken kötött megállapodás értelmében. A szerződést Pavel Dobes közlekedési miniszter és Carlo des Dorides, az Európai GNSS Ügynökség (GSA) igazgatója írta alá Prágában.

Az EU közlekedési miniszterei 2010 decemberében döntöttek a műholdprogram központjának Prágába költöztetéséről. A 2004-ben létrehozott ügynökség eddig Brüsszelben működött.
Az európai globális navigációs műholdrendszer két programból áll: az Egnosból és a Galileóból. Az Egnos olyan regionális rendszer, amely a GPS-jeleket használja újra, és további jelekkel javítja a műholdas navigáció teljesítményét, míg a Galileo legalább 27 műhold és az ehhez kapcsolódó földi irányító infrastruktúra összessége.

Az 1990-es évek közepén indított Galileo-program az EU és az Európai Űrügynökség (ESA) közös vállalkozása, amelynek célja, hogy létrehozza az első olyan világméretű műholdas helymeghatározó infrastruktúrát, amelyet kifejezetten polgári célokra terveztek. A jelenleg létező amerikai GPS és orosz GLONASS helymeghatározó rendszerekkel szemben a Galileo nem áll katonai ellenőrzés alatt, és ezért pontosabb helymeghatározást tesz majd lehetővé.

Tavaly két Galileo-műhold áll Föld körüli pályára, idén pedig további kettő fellövését tervezik.
Az Európai Bizottság a 2014-2020 közötti időszakra hétmilliárd eurót kért a programra, amely nagy mértékben hozzájárul a nagy gazdasági potenciálú kulcságazatok versenyképességéhez és az innovációhoz is. Az alapfokú navigációs szolgáltatás a tervek szerint 2014-ben indulhat meg.
A polgári célokra tervezett, anyagi haszonnal is kecsegtető projekt a remények szerint versenyképes alternatívát jelenthet az amerikai GPS-szel szemben.