Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Hatalmas óceán volt valaha a Marson

2012.02.08. 15:15

Az európai Mars Express műhold MARSIS radarja üledékeket észlelt a Mars felszínén, ami erősen valószínűsíti, hogy egy ősi óceán helyét fedezte fel a szonda – jelentették be a tudósok a héten. A kutatások szerint az üledékek valószínűleg négymilliárd évvel ezelőtt keletkeztek, amikor a bolygó még melegebb volt, és bőségesen el volt látva folyékony vízzel.

Egy másik lehetőség, hogy ideglenes óceánról van szó, ami egy üstökös becsapódásakor keletkezett, amely felmelegítette a felszínen lévő jeget, a víz pedig kiáramlott egy hatalmas medencébe. Jeremie Mouginot, a francia Institut de Planetologie et d'Astrophysique de Grenoble és kollégái a University of California-ról két év adatait elemeztek ki, és megállapították, hogy a Mars északi síkságait egy kis sűrűségű anyag borítja.

„Értelmezésünk szerint ezek az üledékek jégben gazdagok, ez egy új, határozott jelzése annak, hogy a valaha óceán volt itt” – mondta el Mouginot. A műholdakból származó képek alapján már korábban feltételezték, hogy valamikor ócean lehetett a bolygón, de a tudósok csak most találtak ennyire meggyőző bizonyítékot.

„A Mars Express korábbi eredményei a képek, az ásványok elemzéséből és az atmoszférából származó mérésekből álltak össze. Most már egy felszín alatti radartól is van képünk, ez még egy lépés a teljes kép összerakásához. Azt viszont még mindig nem tudjuk, hová tűnt a víz” – mondta Olivier Witasse, a projekt egyik kutatója.