Először filmeztek le tornádót a Napon

2012.02.20. 13:31

Óriási tornádó örvénylett keresztül a Nap felszínén, és mindezt rögzítette a NASA űrszondája. Az egyedülálló videót a Solar Dynamics Observatory (SDO) készítette. A videón az látszik, ahogy harminc órán át a sötétebb, hidegebb plazma kitör, majd visszahull a felszínre.

A jelenség nagyjából akkora, mint a Föld maga, a széllökések pedig elérhetik a 480 kilométer per órás sebességet is. A kitörés nagyjából 8300 Celsius-fokos, viszonylag hideg. A nap koronája 1 millió Celsius-fokos is lehet – mondta el Terry Kucera az Európai Űrügynökség szintén a Nappal foglalkozó, SOHO projektjének fizikusa a Fox Newsnak.

Az ilyen tornádók már régóta ismertek, az elsőt az Európai Űrügynökség és az Amerikai Űrügynökség 1995-ben felbocsátott közös szondája, a SOHO fedezte fel 1996-ban. Bár tevékenységükben hasonlítanak a földi tornádókra, máshogy keletkeznek: mágnesesség, nem pedig légnyomás- és hőmérséklet-különbségek miatt. A vihart különböző irányú és erejű mágneses erők hozták létre, amelyek ide-oda húzzák a töltött mágneses részecskéket, ezzel erővonalak mentén forgó plazmát hoznak létre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla