Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Hivatalosan is halott a Föld-figyelő műhold

MTI/Index
2012.05.10. 13:20

Európai Űrügynökség (ESA) szerdán bejelentette, hogy befejezte küldetését Envisat nevű műholdja, amellyel tíz év szolgálat után április 9-én szakadt meg a kapcsolat. Azóta az ESA folyamatosan próbálta helyreállítani a kommunikációt, sikertelenül. Az első feltételezések között felmerült, hogy a műhold egy másik, hasonló pályán keringő űreszközzel ütközött. Az Envisatot a kommunikáció leállása óta többször is lefényképezték, de sem az általános, sem a radarteleszkóp felvételein nem látszik sérülés vagy egyéb olyan jel, amiből következtetni lehetne a hiba okára.

A Pleiades műhold felvételén látszik az elnémult Envisat
A Pleiades műhold felvételén látszik az elnémult Envisat
Fotó: CNES

Az Envisat műholdat 2002 márciusában bocsátották fel. Európa legnagyobb, 8,2 tonnás, 10,5 méteres környezetkutató műholdjának küldetését öt évre tervezték, tíz korszerű mérőberendezésével folyamatosan adatokat gyűjtött az ózonréteget károsító gázokról, a levegő általános felmelegedéséről, az óceánok térségéről, a északi- és déli-sarki jégolvadásról, a trópusi esőerdők környezetéről. Ez volt az első műhold, amely a világ valamennyi térségére kiterjedő kiotói egyezmény betartásának ellenőrzésében is részt vett.

Tíz év alatt több mint ötvenezerszer kerülte meg a Földet, 2,25 milliárd kilométert tett meg. Az Envisat működése már kétszeresen meghaladta tervezett élettartamát, nyugdíjazása már régen esedékes volt – közölte szerdán az űrügynökség, hozzátéve, hogy még próbálkoznak a kapcsolat újrafelvételén, de nem sok reményt fűznek sikerességéhez.

A műhold 70 ország négyezer környezetkutató programját segítette adatokkal. Legutóbb az Antarktisz-félsziget egyik legnagyobb selfjegének drasztikus csökkenését mutatták ki felvételei alapján a szakemberek, de a műhold a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kapcsán is szolgáltatott értékes adatokat. Az ESA jövőre tervezi a Sentinel nevű újgenerációs környezetkutató műholdak felbocsátását.