Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Az Európán több víz van, mint a Földön

2012.05.25. 13:58

Nemrég látott napvilágot az a szemléltető ábra, ami a Föld vízkészletének mennyiségét mutatta be. Az akkor bemutatott képet egy újabb követte; a mostani összehasonlításon az is látható, hogy a Jupiter holdján, az Európán több víz található, mint a földi óceánokban összesen.

A kép készítői a NASA Galileo műholdja által összegyűjtött adatokra támaszkodva készítették el az új ábrát. A csillagászok úgy gondolják, hogy az Európa jeges felszíne alatt meghúzódó óceánok tényleges, tehát nem arányosított víztömege két-háromszorosa lehet a földi vízkészletnek. A kutatók épp emiatt úgy gondolják, hogy az Európán magas az esélye az élet kialakulásának.

Fotó: Kevin Hand (JPL/Caltech), Jack Cook (Woods Hole Oceanographic Institution), Howard Perlman (USGS) / apod.nasa.gov

Michael Shara, a Department of Astropysics kurátora tavaly novemberben azt nyilatkozta, hogy érdemes lenne átjuttatni egy szondát az Európa felszínét borító jégrétegen. Ez komoly nehézségekbe ütközhet, mivel nem elképzelhetetlen, hogy a jég vastagsága több száz méter lehet. Ugyanakkor, ha a fúrás – vagy, ahogy Shara fogalmazott: az átolvasztás – sikeresnek bizonyul, a szondáról apró tengeralattjárókat lehetne kibocsátani, amik felderíthetnék a felszín alatti óceánokat.