Négy űrtávcső közös képe a Szélkerék-galaxisról

2012.06.11. 10:27

A Szélkerék-galaxisról (Messier 101, vagy NGC 5457 katalógusjelű csillagvárosról) készített egyszerre felvételeket a NASA négy űrteleszkópja az infravörös, az ultraibolya, a látható fény, valamint a röntgentartományban.

Az ilyen összetett felvételek segítenek a csillagászoknak összehasonlítani a fény különböző tartományában látható struktúrákat. „Olyan élményt jelent, mintha egyszerre figyelhetnénk meg környezetünket közönséges kamerával, ultraibolya kamerával, éjjellátó szemüveggel, valamint röntgenkészülékkel” – olvasható a NASA honlapján.

A Szélkerék 21 millió fényévre van a Földtől, ez egy spirálgalaxis a Nagy Medve (Ursa Maior) csillagképben. Körülbelül 70 százalékkal nagyobb, mint a Tejútrendszer, átmérője 170 ezer fényévvel egyenlő.

Fotó: X-ray: NASA/CXC/SAO; IR & UV: NASA/JPL-Caltech; Optical: NASA/STScI / NASA

Az összetett felvételek tanúsága szerint az ifjú és idős csillagok egyenletesen oszlanak el a Szélkerék-galaxis spirálkarjai mentén. A képeken látható vörös régiókat a Spitzer infravörös űrteleszkóp észlelte, az élénk színt a por és a felhevített gázok biztosítják, amelyek mögött csillagembriók rejtőzködnek.

A sárga komponenst a látható fény tartományában működő Hubble szolgáltatta a felvételekhez. A kék régiókat a GALEX adta az összképhez, amely az ibolyántúli tartományban vizsgálja az égboltot, e régióban találhatók a fiatal, forró, alig egymillió éves csillagok. A legforróbb, lilás színű régiókat a Chandra röntgencsillagászati műhold kapta lencsevégre, amely a felrobbant csillagok által kibocsátott röntgensugarakat, valamint a fekete lyukak körül örvénylő forró gázokat és anyagokat észlelte.  • Tippek
  • Bankszámla