Az űrállomáson is megrendezik az olimpiát

2012.06.18. 15:53

Az űrhajósok sem szeretnének kimaradni a londoni olimpiából, ezért úgy döntöttek, megszervezik saját nyári játékaikat. Sunita (Suni) Williams, a NASA űrhajósa, Hoside Akihiko a Japán Űrügynökségtől, valamint az orosz Jurij Malencsenko kozmonauta július 14-én indul a Nemzetközi Űrállomásra. Tervezett négyhónapos küldetésük átfedi az olimpiát, mely július 27-től augusztus 12-éig tart.

„Páratlan dolog, hogy a küldetésünk alatt lesz egy nagy sporteseményt, ezért arról beszéltünk egymás között, hogy miért nem rendezünk mi is valamilyen sporteseményt az űrállomás fedélzetén? Még csak most gyűjtjük össze, milyen sportokat űzhetünk” – mondta Hoside a riportereknek, még amikor a NASA a küldetés előzetesét vizsgálta.

Az űrhajósok már korábban is játszottak az űrben. A legutóbbi, kanadai téli olimpiával egy időben 11 űrhajós az űrállomáson és a rákapcsolódott Endeavour űrsiklón is megrendezték a játékokat. Az űrhajósok 2010-ben kipróbálták az űrsíelést, a mikrogravitációs szánkózást és a súlytalan műkorcsolyát – mindezt videón folyamatosan közvetítették a földi irányítóterembe.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM