Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Sikeres volt a kínai űrhajó küldetése

2012.06.28. 10:05

Kézi irányítással levált a Tienkung–1 kínai űrállomásmodulról a Sencsou–9 űrhajó, amely közel két hét küldetés után visszaindult a Földre – jelentette be a Hszinhua kínai hírügynökség csütörtökön. A három űrhajós – Liu Jang, Kína első nő űrhajósa, a parancsnok Csing Haj-pong és Liu Vang – közép-európai idő szerint szerdán éjfélkor szállt át az űrállomásról a visszatérő egységbe, majd Liu Vang kézi vezérléssel leválasztotta az űrhajót. A Földre várhatóan péntek hajnalban érkeznek meg.

A Sencsou–9 űrhajót június 16-án indították útnak az északnyugat-kínai Góbi-sivatagban lévő űrközpontból, és űrhajósai június 18-án szálltak át a Tienkung–1 fedélzetére. Vasárnap visszatértek az űrhajóra, eltávolodtak az űrállomásmodultól, majd fokozatosan végrehajtották küldetésük legfontosabb feladatát, azaz kézi vezérléssel ismét csatlakoztatták a két űreszközt.

Az űrhajó kézi irányítással történő összekapcsolásának képessége rendkívül fontos a jövőbeni űrkutatás biztonsága szempontjából, és azt jelenti, Kína kész arra, hogy embereket és rakományt szállítson egy űreszközre.Kína űrprogramjának jelenlegi szakaszában még az idén útba indítják a Sencsou–10 űrhajót, majd a harmadik szakaszban megépül a Tienkung–2 és Tienkung–3 űrlaboratórium, és a tervek szerint 2020 körül megkezdi működését Kína első űrállomása.