Jusztin
13 °C
30 °C

Kiállították az Enterprise űrrepülőt

2012.07.20. 13:01

Kiállítási tárgy lett az Enterprise űrrepülőgépből, amely a Manhattan nyugati oldalán, a Hudson folyó mentén lévő Intrepid Tengeri, Légi és Űrmúzeumban látható csütörtöktől. Végleges helye az Intrepid repülőgép-hordozó fedélzete lesz, amely 1982-től van ugyanott kiállítva - közölte az Amerikai Űrhajózási Hivatal (NASA).

A kiállított Enterprise
A kiállított Enterprise
Fotó: Bill Ingalls / NASA

Az elmúlt hónapokban először repülővel majd hajóval szállították az Enterprise űrrepülőgépet az intézménybe. Az Enterprise a NASA hat űrrepülőgépe közül az első volt, a kísérleti célból, prototípusként épült szerkezet azonban sohasem járt a világűrben. Az amerikai űrkutatási hivatal légköri repülési kísérletekhez használta az 1976-ban elkészült szerkezetet.

Az Enterprise landolása az egyik sikeres légköri siklóteszt után
Az Enterprise landolása az egyik sikeres légköri siklóteszt után
Fotó: NASA

Az Egyesült Államok tavaly lezárta az első űrrepülőgép-programot, és a meglévő gépeket négy nagyváros múzeumai között osztják szét. A Discovery már Washingtonban van, az Endeavour Los Angelesbe kerül, az Atlantis pedig marad Floridában, a Kennedy Űrközpontban. A Challenger és a Columbia űrrepülőgépek 1986-ban és 2003-ban balesetben tönkrementek.