Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Meghiúsult egy dokkolás az ISS-n

2012.07.24. 11:45

Nem sikerült dokkolnia egy orosz pilóta nélküli teherszállító űrhajónak a Nemzetközi Űrállomáson. A Progressznek kedden kellett volna kikötnie az állomáson, hogy kipróbálják a Kurs-NA névvel jelölt új dokkoló rendszert, azonban a csatlakozás meghiúsult. Az orosz illetékesek szerint technikai hiba hátráltatta a műveletet, de azt nem közölték, hogy pontosan mi volt a probléma – írja a phys.org.

A Progressz M-15M eredetileg április 22-én dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson, majd július 22-én, vasárnap leválasztották, hogy egy újradokkolással kipróbálják a Kursz dokkolórendszer új változatát. A Roszkozmosz illetékesei szerint az űrhajó vasárnap még egy kísérletet fog tenni a dokkolásra, és ha az sem sikerül, a régi rendszerrel fogják végrehajtani a kikötést. A tervek szerint a Progressz július 30-án indul majd vissza a Földre.

A japán HTV-3-as, szintén személyzet nélküli automata teherűrhajó pénteken közelíti majd meg az űrállomást, de az orosz űrügynökség szerint a japán dokkolást nem fogja megakadályozni a Progressz hibája. Az űrállomás fedélzetén jelenleg hat ember tartózkodik: három orosz, két amerikai és egy japán asztronauta.