Házi készítésű műhold Dél-Koreából

2012.07.26. 13:15
Hat évi munka után elkészült egy dél-koreai művész saját készítésű műholdja. Az OpenSat névre keresztelt űreszköz megépítése semmivel sem volt nehezebb, mint egy mobiltelefon összeállítása, és mindössze ötszáz dollárba került. A művész szeretné az űrbe küldeni műholdját.

Szong Ho-jun hat éven keresztül dolgozott az OpenSaton. A munkát tudományos dolgozatok tanulmányozásával kezdte, majd megvásárolta, vagy összeguberálta a szükséges alkatrészeket. A költségek egy részét a saját elektronikai üzletéből próbálta finanszírozni, de az összeg javát a szülei állták. A végeredmény egy 1 kilogramm súlyú, 1000 köbcentiméter térfogatú eszköz lett. Ha minden rendben működik, a műhold ledekkel ad le morzejeleket előre meghatározott helyeken és időpontokban. A tervek szerint az OpenSat decemberben indul el az űrbe Bajkonurból, egy másik műhold társaságában – írja a Telegraph.

2012-07-26T032313Z 1235632884 GM1E87Q0V6Z01 RTRMADP 3 KOREA-SATE
Fotó: Kim Hong-Ji / Reuters

„Hiszem, hogy az internet és a közösségi oldalak segítségével bármit meg lehet építeni, nem csak egy műholdat. A szatellit megépítésével is erre akartam rámutatni” – magyarázta Szong Ho. A mérnöknek tanuló Szong Ho egy műholdakkal foglalkozó cégnél dolgozott gyakornokként, ezután vágott bele a saját műhold megépítésébe. Mivel nem egy egyetemnek vagy a hadseregnek dolgozik, az általa felkeresett szakemberek szívesen ellátták minden szükséges információval.

Az amatőr műholdak készítésének szerte a világban hagyománya van az egyetemeken, de rádióamatőrök is fejlesztettek már szatellitet. Azonban ez az első olyan szerkezet, amit egyetlen személy készített, teljesen magánfinanszírozásból.

Közösségi alapon is készül egy műhold

A Szilícium-völgyben a dél-koreai úriemberrel szemben éppen azon dolgoznak, hogy minél több ember bevonásával készüljön el egy hasonló, kis költségvetésű és egyszerű szerkezet. A Sky Cube program célja az, hogy az internetes közösség adományaiból építsenek meg egy műholdat, ami aztán üzenetek küld azoknak, akik pénzt fektettek az építésbe.

A gyűjtés során összesen 82 500 dollárt kell összeszedni, az adományozók pedig akár egy dollárral is hozzájárulhatnak a műhold elkészültéhez. Ha valaki áldoz egy dollárt a műhold fejlesztésére, az eszköz az űrből egy 120 karakteres üzenetet küld majd az adományozó okostelefonjára, ha letölti a megfelelő applikációt. Tíz dollárért már tíz üzenet jár, 10 000 dollárért pedig egy látogatás Cape Canaveralbe.

A Sky Cube várhatóan három hónapot tölt Föld körüli pályán. Ez idő alatt három kamerával fényképezi a Földet, miközben a 120 karakteres üzeneteket küldözgeti. Az üzeneteket a Földön állítják össze, majd naponta egyszer felküldik a műholdnak. A tíz másodpercenként sugárzott üzeneteket rádióamatőrök is elfoghatják.  • Hírek
  • Bankszámla