Így néz ki a magasból a Curiosity

2012.08.14. 22:16

Új felvétel készült a Mars felszínén kutató Curiosity szondáról, amit ezúttal egy, a bolygó körül keringő szatelit fényképezett le.

A NASA által nyilvánosságra hozott felvételt a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) műhold készítette. A képen utómunkával emelték ki a Curiosityt és a krátert, ahol kutatásait végzi.

A színkiemelés miatt jól láthatók a homokban a szondát a felszínre eresztő daru rakétahajtóműve által keltett fodrok is, írja a BBC.

Az űrszonda nyolc napja, augusztus 6-án landolt a Mars felszínén, az MRO a landolást is lefotózta. Az elmúlt napokban a NASA mérnökei elsősorban a szoftvereit frissítették, de már elküldte az első fekete-fehér és színes fotókat, sőt, az első panorámaképet és az első nagy felbontású képeket is a Gale-kráterről.

A Curiosity két számítógépét - az egyik tartalék - az új szoftverekkel állították át a Marsra szálláshoz használt programról a felszíni kutatáshoz szükséges programokra. A következő napokban még további frissítéseket kell elvégezni, mielőtt elkezdődhet az igazi munka.

A Curiosity első számú feladata annak vizsgálata, hogy volt-e valaha folyékony halmazállapotú víz a bolygó felszínén, és ha volt, lehetett-e benne élet. Ehhez meg kell közelítenie a kráter légvonalban nyolc kilométerre levő szélét, amihez viszont a nehéz terepen ennél sokkal hosszabb út vezethet el.  • Tippek
  • Árfolyam