Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bolygóvadászatról, világvégéről tanácskoznak a csillagászok

2012.08.15. 17:12

Négyszáz amatőr és profi csillagászt várnak a szervezők a Meteor 2012 távcsöves találkozóra, amelyet augusztus 16. és 20. között a Gerecsében tartanak. ”A távcsöves találkozókat 1995 óta évente szervezzük, ezek a legnagyobb csillagászati rendezvények Magyarországon. A célunk minél nagyobb számban összegyűjteni az amatőr és professzionális csillagászokat, akiknek szakmai előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat tartunk" – mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára, a Polaris Csillagvizsgáló igazgatója.

A szakember példaként a gyakorlati foglalkozásokra a tükörcsiszoló tanfolyamokat említette, amelyeken elsajátítható, miként lehet távcsőtükröket készíteni. A szakmai programmal kapcsolatban elmondta, hogy az előadásokon egyebek közt elemzik a Vénusz legutóbbi, június 6-i Nap előtti átvonulásakor végzett megfigyeléseket, és szó esik a Perseidák meteorraj augusztus 11-12-i maximumáról is.

A találkozó neves vendége lesz a bolygóvadász Bakos Gáspár fizikus, csillagász, az amerikai Harvard Smithsonian Asztrofizikai Intézet (CfA) kutatója, aki Magyar távcsövekkel a világ körül címmel tart előadást. Az asztronómus a kitalálója, létrehozója és vezető kutatója a HATnet (Hungarian-made Automated Telescope Network) projektnek, amelynek keretében kicsi, de nagy látómezejű és teljesen automatizált műszerekkel kutatnak exobolygók után.

Az Amerikai Asztronómiai Társaság tavaly a fiatal kutatóknak adható rangos elismerését, a Newton Lacy Pierce díjat adományozta Bakos Gáspárnak, akit az egyik legeredményesebb exobolygóvadásznak ítéltek. Mizser Attila elmondta, hogy a találkozó díszvendége lesz Kiss László, az MTA Lendület programjának egyik győztese, akit Sydney-ből csábított haza három éve az akadémiai nyertes pályázat.

„Azóta népszerű csillagászati személyiséggé nőtte ki magát, a találkozón a média és a csillagászát kapcsolatáról beszél majd" – jegyezte meg az MCSE főtitkára.
A találkozó vendége lesz a Rio de Janeiróban tartott VI. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia két magyar bronzérmese.

„Emellett a világvégre is készülünk, pontosabban a régi csillagászati félreértésekkel foglalkozunk, olyasmikkel, mint a maja naptár félremagyarázása" – fogalmazott Mizser Attila. Az MCSE főtitkára hangoztatta, hogy a nap bármely szakában lesz látnivaló. A résztvevők megfigyelhetik a Napot, éjszaka a csillagos égboltot vallathatják, de bemutatkozik az utazó planetárium, és működik a mozgó csillagvizsgáló, a legkisebbek számára pedig csillagóvodát szerveznek. A távcsöves találkozó részletes programja a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható.