Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Visszatért az orosz-amerikai űrexpedíció

2012.09.17. 06:34 Módosítva: 2012.09.17. 12:55

Sikeresen visszatért a Földre hétfőn, helyi idő szerint 8 óra 53 perckor a Szojuz űrhajó leszállóegysége két orosz és egy amerikai asztronautával a fedélzetén. A NASA Twitter-oldala szerint a legénység jól van, most alkalmazkodnak a földi gravitációhoz.

A leszállóegység az észak-kazahsztáni sztyeppén, Arkalik várostól 85 kilométere északkeletre landolt, miután 3,5 órával korábban a Szojuz űrhajóval együtt levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Hárman, akik májusban csatlakoztak, még mindig az ISS-en maradtak, és a jövő hónapban még hárman szállnak fel Kazahsztánból, hogy csatlakozzanak – írta meg a BCC.

A leszállóegység landolás előtt 28 perccel, 140 kilométer magasban vált le a Szojuz űrhajóról, aminek darabjai elégtek a légkörben, és Törökország felett hatolt be a Föld légkörébe.

A leszállóegység három űrhajóssal, az orosz Gennagyij Padalkával és Szergej Rjevinnel, valamint az amerikai Joseph Acabával tért vissza a Földre. Az asztronauták 125 napot töltöttek az űrben.

Zsúfolt volt a programjuk az űrállomáson: kirakodták két orosz és egy japán teherűrhajó rakományát az ISS-re, fogadták az űrállomáson az első kereskedelmi teherűrhajót, a Dragont, több tucat kísérletet hajtottak végre, illetve Gennagyij Padalka űrsétát is tett.