Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Meghúzták az űrállomás csavarjait

2008.03.14. 17:05
Befejezte űrszerelési űrmunkáját az Endeavour űrrepülőgép űrlegénysége, közölte az amerikai űrhivatal.

Rick Linnehan és Garret Reisman rárakta a Nemzetközi Űrállomás külső burkára a japán kutatólaboratórium első szerkezeti egységét, amelyet az Endeavour szállított a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő űrbázisra. A két amerikai asztronauta munkáját a japán Doi Takao segítette azzal, hogy az Endeavour rakteréből a modulszerkezetet kiemelő robotkart kezelte. A pénteki űrszerelési munka majd hét órán át tartott.

A kutatómodul neve Kibo, ami japánul reményt jelent, és ez lesz az ISS legnagyobb ilyen berendezése. Ezzel a szigetország az Egyesült Államok, Oroszország és Európa egyenlő rangú partnerévé válik az űrállomás építése és üzemeltetése terén. Nem egészen egy hónapja az Európai Űrügynökség (ESA) Columbus nevű kutatómodulját illesztették az ISS-hez.

Klikk a képre!

Az Endeavour űrhajósai még négyszer sétálnak a nyílt világűrben, és a japán modul első részelemeinek a helyére illesztése mellett a Dextre nevű kétrészes kanadai robotkart is a helyére kell szerelniük. Az Endeavour mostani útja tizenöt napos, egyetlen űrsikló sem volt fent az űrállomásnál ilyen hosszú ideig. Az űrsiklót március 11-én indították útjára, és a tervek szerint március 26-án tér vissza a Földre.