Auguszta
-3 °C
2 °C

Parasztok a jövő űrhajósai

2005.11.28. 10:30
A CNN szerint földművesek lesznek a jövő asztronautái. Egy évekig tartó küldetésnek ugyanis nem lehet előre elkészített élelmiszerekkel nekivágni, így ha enni akarnak, gazdákká válnak az űrhajósok.

A 130 millió kilométer hosszú és három évig tartó utazás alatt a Mars-misszió legénysége valószínűleg nem instant kajákkal csillapítja majd éhségét. A dolog ugyanis kivitelezhetetlennek tűnik, így alternatív megoldásokon kell gondolkodni, a Nemzetközi Űrállomáson bevált módszereket nem lehet ezen a küldetésen alkalmazni. Az előre elkészített élelmiszerek ugyanis nem bírnának ki ilyen hosszú utazást, ráadásul felesleges súlyt is jelentenének.

Szabadidő

#alt# Amíg elérik a Mars felszínét, az asztronautáknak legalább hat-nyolc szabad hónapjuk lesz, így már csak pszichológiai szempontból is jót tesz nekik, ha lekötik magukat valamivel. Éppen ezért spenóttermesztésbe kezdenek, de sárgarépát, paradicsomot, zöldhagymát, retket, epret, füveket és káposztát is nevelgetnek majd űrhajójuk fedélzetén.

Amikor pedig megérkeznek a vörös bolygóra, folytatják az agrártevékenységet, a talajban burgonyát, szójababot, búzát, rizst, amerikai mogyorót és babot termesztenek majd, természetesen egy erre a feladatra kialakított speciális kamra segítségével. A NASA élelmezési szakemberei mindenre gondoltak.

„Az űrhajósoknak kell majd megtermelniük az ételt, mert nincs más lehetőség arra, hogy évekig friss, aromadús, ropogós zöldségeket fogyasszanak, pedig szükségük lesz az ebből nyert energiákra”, mondta Michele Perchonok, a NASA Johnson Space Centeregy táplálkozástechnológusa. Az ő feladata, hogy megszervezze a Hold újrafelfedezését, valamint a Mars meghódítását, már táplálkozási szempontból.

A búzát majd feldolgozzák, és kenyérré vagy tésztává alakítják. Szirupot nyerhetnének ki a burgonyából, hogy legyen mivel édesíteni az ételeket, ötletelt Perchonok. Sőt, búzából és édesburgonyából süteményeket is süthetnek egymásnak. A kutató szerint az egészet úgy kell elképzelnünk, mint egy 19-ik századi háztartást, némi automatizáltsággal.

Körforgás

A NASA fontos szempontnak tartja a súlycsökkentést is, ezen múlhat az egész küldetés sikere – márpedig a magok nem foglalnak sok helyet, így ebből a szempontból is megfelelnek a célnak. De egy űrhajón nem csak enni, hanem inni is kell majd, így ezt a problémát is meg kell oldani. Erre pedig csak egy megoldás kínálkozik: az űrhajósoknak vizeletükkel és verejtékükkel kell csillapítaniuk szomjukat. Persze megfelelő tisztítás után.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nincs ebben semmi undorító, hiszen a Földön még rosszabb a helyzet: a folyókon keresztül mások vizeletét isszuk. Akkor már inkább iszom a sajátom, mondta Perchonok.