Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Riadókészültség az űrállomáson

2006.09.18. 16:41
Üzemzavar miatt riadókészültséget rendeltek el a Nemzetközi űrállomáson (ISS), mert kellemetlen szagú, maró anyag gőze jutott ki egy orosz gyártmányú oxigénfejlesztő készülékből - közölte a NASA. A személyzet nem volt veszélyben.

Az asztronauták ma délután, nem sokkal fél 4 előtt jelentették, hogy füst keletkezett az űrállomáson. A földi irányítók védőöltözet felvételére utasították az ISS háromfős személyzetét, az orosz Pavel Vinogradovot, az amerikai Jeff Williamst és a német Thomas Reitert. Mint később kiderült, az észlelt füst valójában gőz volt, valószínűnek tartják, hogy káliumhidroxid (kálilúg) gőze lépett ki egy orosz berendezésből. A káliumhidroxid maró anyag, amelynek gőze ártalmas lehet, ha belélegzi az ember, de nem életveszélyes.

A NASA televíziója szerint azóta sikerült elhárítani az üzemzavart: Vinogradov, az űrállomás parancsnoka háromnegyed 4 körül jelentette a földi irányítóknak, hogy ismét minden rendben az ISS fedélzetén. Az ISS programigazgatója, Mike Suffredini azt nyilatkozta, hogy az események nem befolyásolják az első női űrturistát szállító Szojuz TMA-10-es menetrendjét - az orosz űrhajó szerdán dokkolna az űrállomásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!