Valér
4 °C
8 °C

Ötvenmillió dollár az új űrverseny fődíja

2004.11.10. 15:03
Meghatározták az új űrverseny, az America's Space Prize szabályait. A díj sokkal nagyobb kihívást állít a versenyzők elé, mint az X Prize: egy ötszemélyes járművel kell kétszer megkerülni a Földet, négyszáz kilométer magasságban.
Az America's Space Prize ötvenmillió dolláros díját a Las Vegas-i Bigelow Aerospace ajánlotta fel. A céget 1999-ben alapította Robert Bigelow szállodamogul, egy űrben keringő hotel építése céljából.

A díjat az viheti haza, aki egy legalább öt fős űrhajót 400 kilométer magasba juttat, és kétszer megkerüli vele a Földet, írta a Nature. A teljesítményt hatvan napon belül meg is kell ismételni. A járműnek képesnek kell lennie Bigelow űrhoteljéhez dokkolni (ezt 2008-ra már az űrbe szeretné juttatni a milliárdos), és hat hónapig ott tartózkodni. A határidő 2010 január 10-e, így a jelentkezőknek meglehetősen kevés idejük van a felkészülésre.

Más megoldások

A milliárdos eredetileg Szojuzokat akart venni a hoteljéhez, de a Columbia űrsikló tavalyi katasztrófája óta ezekre szükség van a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátásához. Bigelow úgy gondolja, hogy az űrrepülőflotta nyugalomba vonulása után is szüksége lesz a NASA-nak az orosz űrhajókra, ezért inkább úgy döntött, hogy alternatív megoldások után néz, magyarázta a Space.com-nak.

A győztesek az ötvenmillió dollárron kívül megkapják a jogokat is arra, hogy elsőként vihessék az űrbe a Nautilus lakómodulokat, amiket a milliárdos cége, a Bigelow Aerospace fejleszt. Egy Nautilus modul alapterülete körülbelül 330 köbméter, az ISS mostani konfigurációjának lakható területe nagyjából 425 köbméter.

A versenyszabályok nem teszik lehetővé kormányzati pénzek bevonását, és az Egyesült Államokon kívüli cégek sem indulhatnak. Ez a kikötés azok miatt a nemrégiben hozott szabályok miatt lehet, melyek a katonai célra használható felszerelések exportját hivatottak megakadályozni. Sokan tartanak tőle, hogy ezek a szabályok visszavetik a polgári űrrepülés fejlődését, mert gátolják a kereskedelmet.

Újrahasznosítható

A szabályok azt is kikötik, hogy a járműnek legalább nyolcvan százalékban újrahasznosíthatónak kell lennie. Az űrjárművek általában hordozórakétákkal indulnak, melyek kilövés után elvesznek. Megbízható alternatívákkal előállni bizonyosan nagy kihívás lesz a versenyzőknek.

Az előző díj, az Ansari X Prize hatalmas befektetéseket vonzott a magánűrrepülésbe. A tízmilliós díjat végül Burt Rutan, a SpaceShipOne építője nyerte el, aki múlt hónapban teljesítette a feltételeket, azaz két héten belül kétszer száz kilométer magasba juttatta a három ember szállítására alkalmas járművet. A díj november hatodikai átvétele után az Ansari Alapítvány bejelentette, hogy ezentúl évente rendeznek majd X Prize Kupát.