Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Magánkezdeményezésből repülnének a Marsra

2004.09.27. 15:45
Tudósok, mérnökök és technikusok alkotják azt az egyesületet, amelynek eltökélt szándéka 2009-ig kutatórepülést indítani a Marsra. A kezdeményezés támogatói megvásárolnák egy teljes Ariane szállítókapacitását.
A németországi Marburgban működő AMSAT egyesület műholdat és szondát küldene a vörös bolygóra. Az egyesületnek szerte Németországban kereken 1200 tagja van, többségük díjazás nélkül dolgozik a projekten.

A kutatómisszió összköltsége kereken 10 millió euróra rúghat, közölte szombaton az AMSAT. A küldetés célja annak bizonyítása, hogy magánszervezetek is képesek űrrepülést indítani a Naprendszer felderítésére, nyilatkozta a DPA hírügynökségnek Karl Meinzer, a stuttgarti egyetem űrkutatási tanszékének professzora.

Holtteher nélkül indulna

A kereken 500 kilogrammos szondát a tervek szerint egy Ariana rakétával emelik Föld körüli keringési pályára. Az AMSAT ennek érdekében egy rakéta teljes rakodókapacitását meg kívánja vásárolni, hogy más műholdak terhével ne kelljen számolni.

Később a szondát Mars körüli pályára állítják, és ott kommunikációs átjátszóként működhet. Meinzer kijelentette, hogy képesek voltak olyan szondák jeleit fogni, amelyek már a Marson vannak.

Ki kell várni a kedvező időpontot

A jelek vételére a Bochumban működő csillagvizsgálót kívánják használni. Mielőtt a Marsra vezető repülés megkezdődhet, a szondának Föld körüli pályán kell maradnia. Karl Meinzer emlékeztetett arra, hogy a rakéták indítási idejét nem tudják meghatározni, a Marsra indulásnak viszont meghatározott kedvező időszakon belül kell történnie.

A Mars és a Föld együttállása 2007 illetve 2009 folyamán egy-egy hónapos időtartamot biztosít a szonda repüléséhez. Kilenc hónappal később, a vörös bolygó elérését követően az űreszköz rádiójeleket közvetít a Földre.

A jeleket az amatőr rádiósok által használt frekvenciákon fogják sugározni, vagyis bárki elcsípheti, akinek megfelelő berendezés áll a rendelkezésére.

Lufival lassított szonda

A küldetés másik célja a Mars légkörének kutatása lesz. Ennek érdekében a szintén civil mérnökök és kutatók alkotta müncheni Mars-társaság (Marssociety) megépíti az Archimedes szondát, amely nagy testvérével együtt repül majd.

A Mars körül keringve az Archimedes 14 méteres átmérőjű ballont fúj fel, jelentette ki Hannes Griebel, a Marssociety tagja. A ballon segítségével a szonda sokkal lassabban ereszkedik alá a bolygó felszínére, mint a korábbi landoló járművek. A kutatók reményei szerint a módszer jobb lehetőséget kínál az adatgyűjtésre.

A 30évvel ezelőtt alapított AMSAT már korábban sikeresen küldött műholdakat a világűrbe, jelentette ki Karl Meinzer. Az AMSAT a nyolcvanas évek kezdete óta összesen kilenc űrmissziónak volt résztvevője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!