Edina
-12 °C
-3 °C

Nagyobb az Androméda, mint gondolták

2005.06.01. 14:30
Amerikai csillagászok felfedezték, hogy kevesebbet tudunk, mint korábban. A szomszédos galaxisról kiderült, hogy háromszor akkora, mint gondolták.

Bár vannak a Tejúthoz közelebb eső törpegalaxisok, az Andromeda azért az egyik legfontosabb szomszédos galaxis, mert hasonló miénkhez, ezért létrejöttének megértésétől a csillagászok azt várják, hogy a Tejút történetét is jobban megértik.

Az Andromeda a Földtől mintegy kétmillió fényév távolságban helyezkedik el.

Csapatokban repülnek

A Kaliforniai Műszaki Intézet munkatársa, Scott Chapman és kollégái a Keck teleszkóppal megmérték az Androméda peremén elhelyezkedő csillagok sebességét. A csillagok a vártnál sokkal rendezettebb mozgást mutattak.

Az ötezer csillagot érintő megfigyelések alapján arra jutottak, hogy a galaxis átmérője a korábban feltételezett 70 000 fényév helyett mintegy 220 000 fényév lehet.

Az Androméda új mérete mellett a tudósok azon is agyalhatnak, hogy a periférfián elhelyezkedő csillagok 20 jól kivehető rajba tömörülnek. Ez arra enged következtetni, hogy a galaxisba kisebb galaxisok olvadtak - bár ez nem egyeztethető össze a galaxisok kialakulásával kapcsolatos jelenlegi modellekkel.

Felfalt galaxisok

"Ez nem nagyon illik bele a galaxisok kialakulását ábrázoló számítógépes szimulációkba. Apró galaxitöredékekből nem áll össze hatalmas forgó galaktikus korong" - magyarázza a francia Rodrigo Ibata, a Strasbourgi obszervatórium munkatársa.

Chapman szerint, ha a kisebb galaxisok beolvadása a helyes magyarázat, akkor az nemrég - az elmúlt 200 millió év során - következhetett be, különben a minigalaxisok maradványai "szétmosódtak" volna.