Ervin
14 °C
21 °C

A sötét anyag már a szomszédban van?

2004.06.01. 11:38
A Tejútrendszer közelében megtalálható Androméda-köd gyéren pislákoló oldalága talán bebizonyíthatja a sötét anyag létezését. A csillagászok szerint az ismert és látható anyagokat a sötét anyag mozgatja, de a rejtélyes matéria létezésével kapcsolatos elméletet eddig senki sem tudta alátámasztani.
A Földnek is otthont adó Tejútrendszer legközelebbi galaktikus szomszédja az Androméda-köd, amely körülbelül kétmillió fényévnyire van tőlünk. Ennek a régóta ismert ködnek az oldalága az apró Androméda IX galaxis, amelynek a felfedezését hétfőn jelentették be az Amerikai Csillagászati Társaság denveri találkozóján, írta a Wired.

Nem volt világos

Az Androméda IX fénye olyan gyenge, hogy az égboltról térképet készítő csillagászok először kisebb csoportosulásnak vélték, de később rájöttek, hogy nem csupán néhány tucat csillagot, hanem egy teljes galaxist látnak. A kezdeti félreértés érthető, hiszen Androméda IX kétszer halványabb a korábbi (negatív) csúcstartónál, és százszor sötétebb az éjszakai égboltnál. Az asztronómusok egyébként a Sloan Digital Sky Survey programban felhasznált eszközökkel észlelték a galaxist.

A tudósok már korábban is sejtették, hogy a nagy galaxisok születésekor ilyen apró és halvány galaxisok is létrejöhettek, de eddig egyet sem találtak, mondta el a Wirednek Daniel Zucker csillagász, a németországi Max Planck kutatóintézet munkatársa. A kutató szerint az Androméda IX egyike lehet ezeknek a kicsiny galaxisoknak, és a segítségével valószínűleg többet megtudhatunk a sötét anyag viselkedéséről.

Sötét dolgok

A tudósok szerint a körülbelül 13 milliárd évvel ezelőtt végbement ősrobbanás után a sötét anyag sokkal hamarabb létrejött, mint a csillagokat, bolygókat, embereket és az összes körülöttünk látható dolgot felépítő hagyományos anyag. Zucker elmondta: a sötét anyagot tartalmazó magokból alakulhattak ki a galaxisok, de a legújabb elméletek szerint még több száz ilyen mag keringhet szabadon a világűrben anélkül, hogy a nagyobb galaxisok elnyelnék azokat.

"Ha találnánk ilyen magot néhány csillaggal, az valószínűleg egy parányi galaxis lenne, de még nem találtunk ilyesmit" - mondta Zucker.

Elképzelhető, hogy az Androméda IX lesz az első olyan miniatűr galaxis, amely összefüggésbe hozható a sötét anyaggal, de ezt még senki sem tudta megerősíteni. A csillagászok a következő hónapokban talán többet tudnak meg, ha megvizsgálják a többi halovány csillagot is.