Gusztáv
3 °C
6 °C

Az Antarktiszon épülhetnek a jövő óriásteleszkópjai

2004.09.16. 17:30
Egy ausztrál kutatócsoport vizsgálatának adatai szerint a Földön az Antarktisz középső területe a legalkalmasabb hely a csillagok vizsgálatára, írja a New Scientist. A tudósok szerint onnan jobb felvételek készíthetők, mint az űrteleszkópokkal.
Michael Ashley, az ausztrál új-dél-walesi egyetem professzora és kollégái az Antarktisz jegére épült Dome C kutatóállomáson készített felvételek alapján vonták le következtetéseiket. A képek háromszor élesebbek és hatszor világosabbak, mint a mérsékelt égövben található, hawaii és chílei csillagvizsgálók felvételei. Vannak olyan éjszakák, amikor az antarktiszi felvételek majdnem olyan jó minőségűek, mint a Hubble űrteleszkóp képei.

Kevésbé reszketnek a csillagok

A kutatás bebizonyította, hogy egy földi telepítésű optikai teleszkópnak a legalkalmasabbak az a hely, ahonnan nézve a legkevésbé "reszketnek" a megfigyelésre szánt csillagok. A "reszketést" a légköri turbulencia okozza és mértékét a csillagászok szögmásodpercekben határozzák meg. Emiatt lesznek homályosak a teleszkópok által rögzített képek.

Az ausztrál csoport 2004 március és május között a 85 milliméteres antarktiszi teleszkóppal négy csillagról készített felvételeket és a "reszketés" jelentősen kisebb mértékű volt mint más csillagvizsgálók esetében. Átlagosan 0,27 szögmásodpercet mértek (egy esetben 0,07 is volt az érték), szemben a hawaii és a chílei 0,5-ös és 1-es értékekkel.

Mindent le fog fotózni

Ashley szerint a következő lépés egy két méter átmérőjű teleszkóp felállítása a Dome C-ben. Ezzel a Tejút közepéről szeretne nagy felbontású felvételeket készíteni. Véleménye szerint a jövőben a Dome C-ben olyan nagy mennyiségű adat halmozódik majd fel az új teleszkópoknak köszönhetően, hogy egy új űrmisszió alapját szolgáltatja majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!