Űrvontató terelgetné a műholdakat

2003.03.04. 10:26
Akár tíz évvel is meghosszabbodhat a kereskedelmi műholdak élettartama, ha az Orbital Recovery Corporation űrvontatója vigyázza a keringésüket. A 2005-től alkalmazni tervezett vontatóval a keringési pályájukról letért műholdak is újból irányba hozhatók.
Az európai Ariane 5 hordozórakéta segítségével juttatják fel a világűrbe az amerikai Orbital Recovery Corporation első SLES (Spacecraft Life Extension System, űreszközök élettartamát meghosszabbító rendszer) űrvontatóját. 2005-től kezdődően kerül sor a startokra, jelentette be a hétvégén az Arianespace. A szerződések alapján 2005-ben legalább három SLES start várható.

Tovább élhetnek a műholdak

"A döntésben meghatározó szerepe volt az Ariane rakéták sokoldalúságának" - idézte a dpa Walt Andersont, az Orbital Recovery Corporation vezérigazgatóját. Az 5-800 kilogrammos induló tömegű SLES űrvontató a távközlési műholdak élettartamát akár több mint 10 évvel képes lehet meghosszabbítani.

Vontat és tol

A szerkezet hasonlóan működik, mint a révkalauzok nagy tengerjárókat vezető hajója. A műholdon dokkolva éveken keresztül biztosíthatja a helyzetváltoztatásokhoz szükséges tolóerőt, és a navigációt. A vontatóval a keringési pályájukról letért műholdak is újból irányba hozhatók.

A nagyteljesítményű Ariane 5-Plus rakéta sikertelen decemberi startja után az Arianespace válságba került, így szívesen látják ezt a megbízást a bizalom jelének. "Az Ariane rakéták mindig rendelkezésére állnak az Orbital Recovery Corporation űreszközeinek" - jelentette ki Jean-Yves Le Gall, az Arianespace igazgatója.  • Hírek
  • Bankszámla