Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Aszteroida tart a Föld felé

2003.09.02. 11:54
Egy Föld felé tartó aszteroidára hívták fel a figyelmet kedden amerikai csillagászok. Bár az ütközés esélye kicsi, azt mégsem lehet kizárni, állítják. A 2,6 milliárd tonna tömegű, 1,2 kilométer átmérőjű kisbolygó 32 kilométert tesz meg másodpercenként, a Földdel 2014. március 21-én találkozhat, írta a BBC.
A kisbolygót augusztus 24-én fedezték fel a New Mexico-i központú Lincoln Földközeli Aszteroidakutató-program (Lincoln Near Earth Asteroid Research Program, LINEAR) munkatársai. Az észlelést jelentették a massachusettsi kisbolygófigyelő központnak, ami a Torino-skála szerint "alapos megfigyelést igénylő eseményként" osztályozta a kisbolygót. (A Torino-skála az aszteroidák veszélyességi fokának besorolására szolgál, az ártalmatlantól egészen a globális katasztrófát okozóig.) Az aszteroida a 2003 QQ47 nevet kapta.

Aggodalomra azonban egyelőre nincs ok: a becsapódás esélye csak egy a 909 000-hez és további adatok gyűjtésével ez még csökkenhet is. A kisbolygó pályáját ugyanis egyelőre csupán egy hétnapos periódus 51 megfigyelése alapján számították ki, de több adattal pontosabban meg tudják majd határozni azt. Hozzáértők szerint valószínű, hogy a későbbiekben csökken az aszteroida Torino-besorolása.

Van még

Utoljára tavaly nyáron figyelmeztettek a csillagászok aszteroidaveszélyre, a 2002 NT7 névre keresztelt szikladarabot szintén az új-mexikói LINEAR automata keresője fedezte fel. Részletes számítások szerint az NT7-es több ízben keresztezi a Föld röppályáját, és lehetséges, hogy 2019. február 1-jén 28 km/s sebességgel a Földbe csapódik, közölték.

Donald Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa akkor elmondta, hogy a jelenlegi számítások akkora hibahatárral dolgoznak, hogy teljesen felesleges az ilyen figyelmeztetésekből messzemenő következtetéseket levonni.

A NASA hárommillió dollárt költ évente az esetleg veszélyes - legalább egy kilométer átmérőjű - aszteroidák felkutatására. A programban körülbelül százan dolgoznak, a várakozások szerint 2008-ra a veszélyes kisbolygók 90 százalékát képesek lesznek megtalálni. A NASA 1990-ben kezdte kutatni az aszteroidákat, a Spaceguard program eddig 650 darab, egy kilométernél nagyobb átmérőjű kisbolygót talált.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!