Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Repedés az Atlantis űrsiklón

2007.06.10. 08:48
Ismét baj van az amerikai űrsiklókkal. Most az Atlantison észleltek egy repedést a fellövés után. A szigetelő habréteg gyűrődött össze, a NASA szerint a hővédő pajzs nem sérült meg.
Nem rongálódott meg az indításkor az Atlantis űrrepülőgép hővédő pajzsa - közölte szombaton John Shannon, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA repülési igazgatója a houstoni irányító központban.

Az űrsikló legénysége a szombati nap nagy részét a hővédő csempék vizsgálatával töltötte, miután egy mintegy 10 centiméteres repedést fedeztek fel a szigetelő habrétegen. Robotkar segítségével vizsgálták meg az Atlantis bal oldalán lévő repedést.

Repedés

A repedés a szigetelő habréteg szokatlan gyűrődésének a következménye, nem törmelék ütötte - mondta Lynette Madison, a NASA szóvivője. Hozzátette, hogy a légkörbe való visszatéréskor az űrrepülőgép ezen része 371 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletnek nincs kitéve, ez nem az olyan rész, amely a NASA szerint végzetes problémát okozhat. A mérnökök ugyanakkor fényképek segítségével háromdimenziós modellt készítettek a repedésről.

"Nem hiszik, hogy nagy aggodalomra adna okot" - tette hozzá a szóvivő.

A Columbia más miatt robbant fel

A Columbia űrrepülőgép 2003-as szerencsétlenségét az okozta, hogy egy indításkor levált szigetelőfoszlány az űrsikló szárnyának ütközve megrongálta a hővédő pajzsot, és a gép a légkörbe való visszatéréskor túlhevült, felrobbant, mind a hét asztronauta halálát okozva.

Az Atlantis fedélzetén hét amerikai űrhajóssal várhatóan vasárnap közép-európai idő szerint 21.38-kor kapcsolódik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).