Valér
-1 °C
0 °C

A leváló törmelék ellenére nincs gond az Atlantisszal

2006.09.10. 23:42
Bár az üzemanyagtartályról röviddel az indulás után kisebb jég- és habszivacsdarabok váltak le, egyelőre úgy tűnik, minden rendben van az űrsiklóval.

Az üzemanyagtartályról röviddel az indulás után levált kisebb jég- és habszivacsdarabok ellenére úgy tűnik, hogy kiváló állapotban van a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó Atlantis űrrepülőgép, közölték vasárnap egy houstoni sajtótájékoztatón.

A hatszori halasztás után szombaton elindított űrrepülőgép személyzete vasárnap robotkarra szerelt lézerrel és kamerákkal végzett ellenőrzéseket az Atlantis hőpajzsán, amely első látásra teljesen épnek tűnik.

A hőpajzsról készült felvételek még további tanulmányozásra szorulnak, de egyelőre úgy tűnik, hogy minden a legnagyobb rendben van, közölték az űrkutatási illetékesek.

Az Atlantis szombati indulásáról a földön, repülőgépeken és magán az űrrepülőgépen elhelyezett összesen mintegy száz kamera által készített felvételek tanúsága szerint néhány perccel az indulás után kisebb jég- és szigetelőanyag-darabok váltak le az űrrepülőgép üzemanyagtartályáról.

Az amerikai űrkutatási szakemberek szerint ezek az anyagleválások olyan nagy magasságban történtek, amelyben a ritka levegő miatt már elhanyagolható a szerteszét repülő darabok sebessége és esetleges becsapódási ereje.

Hétfőn kapcsolódik

Az amerikai űrrepülőgépek burkolatának aprólékos ellenőrzése immár rutin a Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófája óta. Akkor egy, ugyancsak az üzemanyagtartályról lerepülő 756 grammos szigetelőhabszivacs-darab megrongálta a Columbia hővédő pajzsát, és az űrrepülőgép a Földre való visszatéréskor gyakorlatilag megolvadt a magas súrlódási hőtől.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA azóta több mint 1 milliárd dollárt költött a leváló habszivacsdarabok problémájának megoldására.

Az Atlantis űrrepülőgép a tervek szerint hétfőn kapcsolódik hozzá a Nemzetközi Űrállomáshoz, folytatva az űrbázisnak a Columbia tragédiája után megszakadt építését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!