Jenő
-3 °C
6 °C

Megkezdték második űrsétájukat az Atlantis űrhajósai

2006.09.13. 14:20
Dan Burbank és Steve MacLean a tervnek megfelelően, közép-európai idő szerint 11 óra 5 perckor elindultak mai űrsétájukra. A hatórás séta során tovább szerelik azt a 17 és fél tonnás, 372 millió dollár értékű toldalékot, amely napelemeivel megduplázza majd a nemzetközi űrállomás (ISS) áramellátását.

A toldalékot kedden, az első űrséta során csatlakoztatta az űrállomáshoz Joe Tanner veterán űrhajós, és a legénység egyetlen hölgytagja, Heidemarie Stefanyshyn-Piper. A két asztronauta 167 csavart húzott vagy lazított meg, és ekkor történt az első, és eddigi egyetlen malőr: egy három centis csavar egy alátéttel és egy rugóval együtt ellebegett az űrbe. A szakemberek szerint ez a későbbikben nem okozhat problémát. Az űrhajósok mai és az utolsó, péntekre tervezett űrséta során lehelnek életet a toldalékba, amely három kutatólaboratórium és két lakófülke ellátásáról gondoskodik majd - ezek a helyiségek 2010-ig fognak elkészülni.

Atlantis
A közvetve Platón elsüllyedt kontinenséről, közvetlenül egy amerikai tengeri kutatóhajóról elnevezett Atlantis a Discovery és az Endeavour mellett a NASA harmadik működőképes űrsiklója. Konstrukciós eltérések miatt csaknem 3 tonnával könnyebb, mint a Columbia volt, és fele annyi idő alatt épült meg, mint a 2003-ban darabokra hullott sikló. Az Atlantis 1985-ben hagyta el először a Földet, utoljára 2002-ben, egy kétéves rekonstrukciót követően. Összesen 26 küldetésen vett részt, többek között ez a sikló bocsátotta útra 1989-ben a Magellan és a Galileo űrszondákat. A NASA állítólag 2008-ig szeretné üzemképes állapotban tartani az Atlantist, azután donorként használja majd, és alkatrészeit a Discoveryben, illetve az Endeavourben használja fel.

Jöhetnek az oroszok

A múlt szombati start után az Atlantis második napja az űrben a hőpajzsok vizsgálatával telt, majd az űrsikló hétfőn dokkolt az űrállomásra. A NASA szerint az űrrepülőgép jó formában van, és semmi akadálya nincs annak, hogy terv szerint szeptember 20-án visszatérjen. Ha ebben az ütemben halad, az STS-115 kódjelű küldetés nem fogja akadályozni az orosz Szojuz TMA-10-est, amely az első női űrturistát, Anousheh Asarit viszi majd az űrállomásra. Az ISS-en egyszerre csak egy űrhajó dokkolhat, és korábban kétséges volt, hogy a két misszió nem fedi-e egymást. A Szojuz szeptember 18-án indul útnak (az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz szeptember 14-ről halasztotta el az indulást, éppen az Atlantis miatt), de addigra az amerikaiak űrsiklója már elhagyja az űrállomást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?