István, Vajk
19 °C
33 °C

Megkezdték második űrsétájukat az Atlantis űrhajósai

2006.09.13. 14:20
Dan Burbank és Steve MacLean a tervnek megfelelően, közép-európai idő szerint 11 óra 5 perckor elindultak mai űrsétájukra. A hatórás séta során tovább szerelik azt a 17 és fél tonnás, 372 millió dollár értékű toldalékot, amely napelemeivel megduplázza majd a nemzetközi űrállomás (ISS) áramellátását.

A toldalékot kedden, az első űrséta során csatlakoztatta az űrállomáshoz Joe Tanner veterán űrhajós, és a legénység egyetlen hölgytagja, Heidemarie Stefanyshyn-Piper. A két asztronauta 167 csavart húzott vagy lazított meg, és ekkor történt az első, és eddigi egyetlen malőr: egy három centis csavar egy alátéttel és egy rugóval együtt ellebegett az űrbe. A szakemberek szerint ez a későbbikben nem okozhat problémát. Az űrhajósok mai és az utolsó, péntekre tervezett űrséta során lehelnek életet a toldalékba, amely három kutatólaboratórium és két lakófülke ellátásáról gondoskodik majd - ezek a helyiségek 2010-ig fognak elkészülni.

Atlantis
A közvetve Platón elsüllyedt kontinenséről, közvetlenül egy amerikai tengeri kutatóhajóról elnevezett Atlantis a Discovery és az Endeavour mellett a NASA harmadik működőképes űrsiklója. Konstrukciós eltérések miatt csaknem 3 tonnával könnyebb, mint a Columbia volt, és fele annyi idő alatt épült meg, mint a 2003-ban darabokra hullott sikló. Az Atlantis 1985-ben hagyta el először a Földet, utoljára 2002-ben, egy kétéves rekonstrukciót követően. Összesen 26 küldetésen vett részt, többek között ez a sikló bocsátotta útra 1989-ben a Magellan és a Galileo űrszondákat. A NASA állítólag 2008-ig szeretné üzemképes állapotban tartani az Atlantist, azután donorként használja majd, és alkatrészeit a Discoveryben, illetve az Endeavourben használja fel.

Jöhetnek az oroszok

A múlt szombati start után az Atlantis második napja az űrben a hőpajzsok vizsgálatával telt, majd az űrsikló hétfőn dokkolt az űrállomásra. A NASA szerint az űrrepülőgép jó formában van, és semmi akadálya nincs annak, hogy terv szerint szeptember 20-án visszatérjen. Ha ebben az ütemben halad, az STS-115 kódjelű küldetés nem fogja akadályozni az orosz Szojuz TMA-10-est, amely az első női űrturistát, Anousheh Asarit viszi majd az űrállomásra. Az ISS-en egyszerre csak egy űrhajó dokkolhat, és korábban kétséges volt, hogy a két misszió nem fedi-e egymást. A Szojuz szeptember 18-án indul útnak (az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz szeptember 14-ről halasztotta el az indulást, éppen az Atlantis miatt), de addigra az amerikaiak űrsiklója már elhagyja az űrállomást.