Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Titokzatos objektum miatt halasztották el az Atlantis visszatérését

2006.09.20. 12:20
Az amerikai űrügynökség, a NASA legalább egy nappal elhalasztotta az Atlantis űrsikló szerdára tervezett hazatérését, mert ismeretlen tárgy vált le az űrrepülőgépről. A legénység az Atlantis védőburkolatát vizsgálja, miközben a misszió irányítói a tárgyról készült felvételeket elemzik.

Az objektumot hétfő reggel észlelték közvetlenül az Atlantis mellett, a NASA szerint bizonyos, hogy az űrsikló egyik darabjáról van szó. Az objektum azóta már ellebegett, így a földi személyzet csak a róla készült fotókat és videókat vizsgálhatja. A legénység közben ellenőrzi az űrsikló burkolatát.

Azonosítatlan lebegő tárgy

Az ellenőrzés az űrsikló robotkarjával történik, ami roppant hosszadalmas és nagy figyelmet követelő folyamat, de az óvatosság indokolt. A Columbia 2003-as tragédiáját, amelyben hét űrhajós halt meg, egy levált, 75 dekás szigetelőhab-darab okozta. Az űrállomás programigazgatója, Wayne Hale a CNN-nek nyilatkozva beismerte, hogy a burkolat ellenőrzésének folyamatát csak a három és fél évvel ezelőtti katasztrófa után dolgozták ki. Egyelőre nem tudni, hogy az Atlantis esetében mi okozott problémát: a tárgy éppúgy lehet elvesztett műanyagzsák és levált ártalmatlan jégdarab, mint a hőpajzs egy kritikus fontosságú darabja.

A Discoveryre is szükség lehet

A NASA a vizsgálatok befejezése után dönti el, hogyan alakuljon az STS-115 kódjelű misszió további menetrendje. Elképzelhető, hogy az Atlantis már holnap visszatér, de ha a sérülés mértéke jelentős, az is előfordulhat, hogy a legénységet átmenekítik a nemzetközi űrállomásra (ISS), ahonnan a Discovery hozza haza őket - az űrsikló legkorábban november 11-én tudna felszállni. Hale egy esetleges űrsétát sem zárt ki, amelynek során a legénység tagjai javítanák meg az Atlantis sérülését. Az űrrepülő tartalékai szombatig elegendőek ahhoz, hogy az űrben maradjon.