Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Épségben hazatért az Atlantis

2006.09.21. 12:30
Magyar idő szerint csütörtök délután 12 óra 21 perckor földet ért az Atlantis űrsikló a floridai Kennedy Űrközpontban. Az STS-115 misszió teljesítette célját, a legnagyobb problémát egy űrben lebegő tárgy jelentette, amely miatt egy nappal el kellett halasztani a hazatérést. A NASA még idén felküldené a Discoveryt is.

Az Atlantis hatfős legénysége délelőtt készítette elő az űrrepülőgépet a leszállásra, majd közép-európai idő szerint 11 óra 14 perckor megkezdték az ereszkedést az űrből. Az űrsikló sebessége ilyenkor a 28 000 km/h-t, a külső hőmérséklet pedig a 1650 Celsius fokot is elérheti. Az űrsikló hőpajzsai jól bírták a terhelést.

Késleltetett az űrszemét

A leszállás az eredeti tervek szerint szerdán történt volna, de az amerikai űrhivatal, a NASA illetékesei egy nappal elhalasztották a landolást, mivel lebegő tárgyat észleltek az űrsikló mellett, és félő volt, hogy valamilyen fontos darab vált le az űrhajóról. Az asztronauták ekkor az Atlantis robotkarjával végigvizsgálták a hajótestet - a misszió során immár harmadszor -, de nem találtak sérülést. Azt nem sikerült megállapítani, hogy mi volt a riadalmat kiváltó tárgy, de bizonyos, hogy nem volt kritikus fontosságú. A vizsgálódás alatt három további tárgyat észleltek, de a szakértők szerint egyik űrszemétdarab sem veszélyeztette az Atlantis hazatérését.

Touch down

Restart decemberben

A NASA fokozott óvatossága érthető: a 2003. február 1-én hazatérő Columbia űrrepülőgép a hőpajzs egy sérülése miatt semmisült meg, hét űrhajós halálát okozva. Az űrhivatal akkor leállította a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felépítését célul kitűző űrsikló-programot, és több mint egymilliárd dollárt fordított biztonsági fejlesztésekre. A szüneteltetett programot folytatta most, több mint három év után az Atlantis. A tizenkét napos küldetés során egy 372 millió dolláros toldalékelemet és két napelemet szereltek hozzá a nagyjából százmilliárd dollár értékű űrállomáshoz.

Az ISS 2010-ben készülne el teljesen, a NASA addig még legalább 14 további missziót tervez, utána kivonná az űrsiklókat a forgalomból. A következő küldetés még idén esedékes, a Discovery valamikor decemberben száll majd fel, és életet lehel a most felszerelt alkatrészekbe. A tervezett start eddig december 14. volt, de a NASA dolgozik azon, hogy egy héttel előbbre hozza. Ennek oka egyszerre prózai és emelkedett: ha korábban szállna fel az űrsikló, a legénység már a Földön karácsonyozhatna.