Árpád
-2 °C
4 °C

Épségben hazatért az Atlantis

2006.09.21. 12:30
Magyar idő szerint csütörtök délután 12 óra 21 perckor földet ért az Atlantis űrsikló a floridai Kennedy Űrközpontban. Az STS-115 misszió teljesítette célját, a legnagyobb problémát egy űrben lebegő tárgy jelentette, amely miatt egy nappal el kellett halasztani a hazatérést. A NASA még idén felküldené a Discoveryt is.

Az Atlantis hatfős legénysége délelőtt készítette elő az űrrepülőgépet a leszállásra, majd közép-európai idő szerint 11 óra 14 perckor megkezdték az ereszkedést az űrből. Az űrsikló sebessége ilyenkor a 28 000 km/h-t, a külső hőmérséklet pedig a 1650 Celsius fokot is elérheti. Az űrsikló hőpajzsai jól bírták a terhelést.

Késleltetett az űrszemét

A leszállás az eredeti tervek szerint szerdán történt volna, de az amerikai űrhivatal, a NASA illetékesei egy nappal elhalasztották a landolást, mivel lebegő tárgyat észleltek az űrsikló mellett, és félő volt, hogy valamilyen fontos darab vált le az űrhajóról. Az asztronauták ekkor az Atlantis robotkarjával végigvizsgálták a hajótestet - a misszió során immár harmadszor -, de nem találtak sérülést. Azt nem sikerült megállapítani, hogy mi volt a riadalmat kiváltó tárgy, de bizonyos, hogy nem volt kritikus fontosságú. A vizsgálódás alatt három további tárgyat észleltek, de a szakértők szerint egyik űrszemétdarab sem veszélyeztette az Atlantis hazatérését.

Touch down

Restart decemberben

A NASA fokozott óvatossága érthető: a 2003. február 1-én hazatérő Columbia űrrepülőgép a hőpajzs egy sérülése miatt semmisült meg, hét űrhajós halálát okozva. Az űrhivatal akkor leállította a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felépítését célul kitűző űrsikló-programot, és több mint egymilliárd dollárt fordított biztonsági fejlesztésekre. A szüneteltetett programot folytatta most, több mint három év után az Atlantis. A tizenkét napos küldetés során egy 372 millió dolláros toldalékelemet és két napelemet szereltek hozzá a nagyjából százmilliárd dollár értékű űrállomáshoz.

Az ISS 2010-ben készülne el teljesen, a NASA addig még legalább 14 további missziót tervez, utána kivonná az űrsiklókat a forgalomból. A következő küldetés még idén esedékes, a Discovery valamikor decemberben száll majd fel, és életet lehel a most felszerelt alkatrészekbe. A tervezett start eddig december 14. volt, de a NASA dolgozik azon, hogy egy héttel előbbre hozza. Ennek oka egyszerre prózai és emelkedett: ha korábban szállna fel az űrsikló, a legénység már a Földön karácsonyozhatna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?