Idén már nem indul el az Atlantis

2007.12.09. 16:13
Negyedszer is elhalasztották az Atlantis űrrepülőgép startját. Az üzemanyagtartály szintjelzője nem működik, ami a mérnökök szerint "rossz előjel". Idén már nem is indul el az Atlantis, mert becsukódott a decemberi indítási ablak.

Ismét elhalasztották - immár negyedszer - az Atlantis vasárnap estére kitűzött indítását, mert változatlanul üzemképtelen az amerikai űrrepülőgép külső üzemanyagtartályának az egyik szintjelzője. A NASA egyben közölte, hogy ezzel "becsukódott a decemberi indítási ablak", és az űrsiklót legközelebb csak január 2-án indíthatják el úti célja, a Nemzetközi Űrállomás felé.

Az amerikai űrkutatási hivatal illetékesei elmondták: vasárnap miután megkezdték a tartály feltöltését, vették észre, hogy a négy szenzor közül az egyik most sem szolgáltat adatokat a töltési szintről, és a mérnökök már akkor úgy vélték: ez "rossz előjel". Az Atlantist eredetileg csütörtökön kellett volna elindítani, de a startot az szintjelzők meghibásodása miatt korábban már háromszor elhalasztották.

A szakértők döntése egyben azt is jelenti, hogy az Atlantis legfontosabb rakománya, az űrállomás első állandó európai űrállomásmodulja, a Columbus az eredeti tervekkel ellentétben csak majd egy hónappal később kapcsolódhat a Föld körül mintegy 350 kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz. Miután az ISS-hez illesztették a Columbust, lehetőség nyílik arra is, hogy növeljék a tartósan az űrállomáson dolgozó asztronauták számát, tekintve, hogy az európai részegységben három ember fér el. A Columbus üzemképességét tíz évre tervezték.

A henger alakú Columbus hossza majd nyolc méter, átmérője 4,5 méter. Belső térfogata 75 köbméter, ennek egyharmadát a kísérletek céljára szánt egységek foglalják el. Tömege rakomány nélkül is több mint 10 tonna, és az amerikai Destiny modulon keresztül csatlakozik az űrbázishoz, de a későbbiekben a Columbus külső burkára is ráilleszthetnek további műszereket, illetve berendezéseket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla