Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Turista váltja a profikat az űrállomáson

2006.08.25. 12:56
Miközben a profik, az Atlantis űrsikló hatfős legénysége a vasárnapi startra várnak, az űrbe készül a világ első űrturistanője, az iráni születésű, Amerikában élő üzletasszony, Anousheh Ansari is. Találkozni épp nem fognak: a hivatásosok hazaérnek, mire a turista szeptember közepén elindul.

Csütörtökön a NASA megkezdte a visszaszámlálást, és ha minden rendben megy, magyar idő szerint vasárnap este elhagyja a Földet az Atlantis. A Columbia 2003-as tragédiája óta most repül harmadszor űrsikló a nemzetközi űrállomásra, az ISS-re. Hosszú szünet után tavaly nyáron és idén júliusban a Discovery hajtott végre egy-egy sikeres küldetést. Az Atlantis, a Discovery és az Endeavour mellett az amerikai űrsiklóflotta harmadik működőképes járműve 2002-ben repült utoljára; most hatfős legénységgel a fedélzetén csaknem két hetet tölt majd az űrben, sorrendben 27. útján.


Főpróbán az Atlantis legénysége
Forrás: NASA
Az amerikai űrhivatal hivatalosan ezzel a küldetéssel folytatja az évekkel ezelőtt félbehagyott, százmilliárd dolláros ISS fejlesztését. Az Atlantis napelemeket visz magával, amelyek révén megduplázódik majd az űrállomáson felhasználható elektromos áram mennyisége. Az extra energia három tudományos laboratórium és két lakófülke áramellátásáról gondoskodik majd.

A NASA azt tervezi, hogy 2010-ig körülbelül tizenhat küldetést hajt még végre, mielőtt végleg nyugdíjba küldi az űrsiklóflottát. A vasárnap induló Atlantis szeptember 7-én tér vissza Cape Canaveralba.

A nők szervezete más

Anousheh Ansari
Anousheh Ansari 1967-ben született Teheránban, 1984-ben hagyta el Iránt és költözött az Egyesült Államokba. A George Mason, majd a George Washington egyetemen végezte elektromérnöki és számítástechnikai tanulmányait. Férjével, Hamiddal és sógorával, Amirral 1993-ban alapították meg a Telecom Technologies Inc. (TTI) céget, amelyet 2000-ben megvásárolt a Sonus Networks. Ansari 2001-ben szerepelt a Fortune magazin „Negyvenen negyven alatt” nevű, fiatal milliomosokat számba vevő listáján. Ansari két éve többmillió dollárral támogatta a magánűrrepülésre szakosodott X-Price magánalapítványt, amelyet hálából Ansari X Prize-ra kereszteltek át. Forrás: Wikipedia
Miközben az amerikai mérnökök a floridai Kennedy űrközpont 39B kilövőállásán várakozó Atlantis körül tüsténkednek, nem ülnek karba tett kézzel orosz kollégáik sem! A kazahsztáni Bajkonurban épp azon dolgoznak, hogy az első űrturistanő, az iráni születésű, amerikai Anousheh Ansari testére szabják a Szojuz TMA-10 űrhajó egyes berendezéseit. Az átalakításra anatómiai okokból van szükség: „A nők szervezete más, ezért kell átalakítanunk a Szojuzban egyes rendszereket” – mondta Nyikolaj Szevasztyanov, az Enyergija űrrakéta-vállalat elnöke az Itar-Tasz hírügynökségnek.

A változtatásokat azért kénytelenek végrehajtani, mert a héten kiderült: az eredeti tervek szerint az Atlantis visszatérése után egy héttel, szeptember 14-n útnak induló űrturista, a japán Daiszuke „Dice-K” Enomoto egészségügyi szempontból alkalmatlannak bizonyult az űrutazásra. Az orosz orvosok nem árulták el, pontosan mi baja az excentrikus, mangarajongó milliomosnak, de többször hangsúlyozták, hogy Enomoto egészségügyi, és nem anyagi okokból kénytelen a Földön maradni.


Ansari és Enomoto 2006 tavaszán Bajkonurban. Akkor még nem sejthették.
Forrás: spaceref.com

A mi fiunk egészséges, mint a makk

Ansari és Enomoto már idén tavasztól együtt készültek a turistaútra Bajkonurban; eredetileg úgy volt, hogy az iráni születésű milliomos 2007 januárjában indulhat útnak, miután alkalmasnak találtatott és befizette az út árát, a húszmillió dollárt (kb. négymilliárd forint). Ansari nem lesz egyedül, a Szojuzt amerikai parancsnok, Miguel Lopez-Alegria és orosz fedélzeti mérnök, Mihail Tyurin irányítja majd.

A másik kandidátus a magyar származású, 57 éves Charles Simonyi, aki húsz évig a Microsoft fejlesztőmérnökeként dolgozott. Vele szerencsére semmi baj, augusztus elején alkalmasnak találták az űrrepülésre és megkapta a hivatalos repülési engedélyt is. Egyéb, nem ismert elfoglaltságai miatt azonban elképzelhető, hogy Simonyi 2007 januárja helyett csak 2008 őszén jut el az űrbe.

Eddig három fizetős turista hagyta el a Földet: 2001-ben az amerikai Dennis Tito, egy évvel később a dél-afrikai Mark Shuttleworth, tavaly az amerikai Gregory Olsen fizetett az élményért húszmillió dollárt az utakat szervező amerikai Space Adventures-nek, illetve a gyakrolati végrehajtásért felelős orosz Roszkoszmosznak.