Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Szojuz enged az Atlantisnak

2006.08.30. 15:15
Az orosz űrhivatal eleinte elzárkózott a Szojuz TMA-10-es indításának elhalasztásától, de mostanra megenyhült: a Roszkoszmosz hajlandó négy nappal elhalasztani az indítást, nehogy az űrben kelljen azon veszekedni, ki dokkol a nemzetközi űrállomáson.

Ha az Atlantis amerikai űrrepülőgépet szeptember 3. és szeptember 7. között indítja el a NASA a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), úgy az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz négy nappal elhalasztja annak a Szojuz űrhajónak a kilövését, amely a világ első űrturistanőjét szállítja az űrbázisra két hivatásos asztronauta társaságban - jelentették be szerdán Moszkvában.


Most épp a kilövőállás felé tart az Atlantis
Forrás: NASA
A floridai Cape Canaveral-i űrközpontban ugyanis a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem vállalkoznak az Atlantis startjára. A NASA viszont nagyon bízik abban, hogy szeptember 6-án vagy 7-én elindulhat az űrsikló, mert ha ebben az indítási ablakban nem kerül sor a kilövésre, úgy legközelebb csak októberben próbálkozhatnak újra.

Az Atlantist ide-oda rángatják a Kennedy űrközpont 39B kilövőállása és a viharbiztos hangár között. Kedden úgy volt, hogy a viharrá visszaminősített Ernesto kárt okozhat az Atlantisban, szerdára viszont a meteorológusok azt jelentették, hogy a szél ereje mérséklődött, így az Atlantis félúton a hangár felé megállították, és újra a kilövőállás felé irányították. (A dízelvontatóra erősített űrsikló 6 óra alatt teszi meg a kilövőállástól a hangárig tartó 6 kilométeres utat.)

Egybecsúszó missziók

A NASA eredetileg augusztus 27-én indította volna az Atlantist a nemzetközi űrállomásra, az orosz Roszkoszmosz pedig szeptember 14-én készül az űrbe bocsátani a Szojuz TMA-10-t, fedélzetén a világ első űrturistanőjével, az iráni-amerikai Anousheh Ansarival. Az amerikai sikló kilövését azonban a Florida felé közeledő Ernesto hurrikán miatt többször el kellett halasztani, így előfordulhatott volna, hogy az amerikai és az orosz űrhajó egyszerre próbál dokkolni az ISS-en, ami technikailag nem lehetséges.

Az orosz fél korábban azt mondta, nem hajlandó az Atlantis miatt elhalasztani a Szojuz indítását, mert akkor a visszatérés napnyugta utánra esne, és sokáig kellene keresgélni a Földre zuhanó kapszulát a kazah pusztaságban.

Jófej oroszok

A Roszkoszmosz most viszont vállalta, hogy ha az amerikaiak kérik, szeptember 14-ről 18-ra teszi át a Szojuz indítását. Ha viszont az amerikaiak lemondanak a szeptember eleji startról, a Szojuz az eredetileg kitűzött időpontban, szeptember 14-én emelkedik a magasba - mondta a Roszkoszmosz szóvivője, Igor Panarin.

Az Atlantis küldetésének tétje, hogy újrakezdődhet-e a nemzetközi űrállomás évekre leállított rekonstrukciója – az űrsikló napelemeket szállít az ISS-re, amelyek kétszeresére növelik majd az űrállomáson felhasználható áram mennyiségét.

A Roszkoszmosz azért aggódik, hogy biztonságban az űrbe juttassa a húszmillió dolláros Ansarit és amerikai, illetve orosz társát. Michael-Lopez Alegria parancsnok és Mihail Tyurin fedélzeti mérnök nem tér vissza Ansarival, ők hat hónapig az űrállomáson maradnak.