Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elhalasztották az Atlantis startját

2006.08.28. 15:51
Az amerikai űrhivatal nem kockáztatja az űrsikló épségét: a Florida felé közeledő Ernesto hurrikán miatt visszaszállítja az Atlantist a hangárba. Az indítási ablak elméletileg szeptember 13-ig áll nyitva, de 14-én már indul is az orosz Szojuz.

A NASA hétfő délután úgy döntött, hogy a Floridát fenyegető Ernesto hurrikán miatt elhalasztja az Atlantis indítását, és azonnal visszaszállítja a kilövőálláson várakozó űrsiklót a hangárba.


Így villámlott vasárnap
Forrás: NASA
Az Atlantis több mint egy hete várakozik a Kennedy űrközpont 39B kilövőállásán. Az űrhivatal még hétfőn reggel sem tudta eldönteni, az indításra készüljön-e, vagy arra, hogy visszaviszi a hangárba az űrsiklót, amelyet időközben megpakoltak 17,5 tonnányi felszereléssel. A sikló útja a kilövőállástól a hangárig legalább hat órába telik, és fontos, hogy a szél sebessége ne haladja meg az óránkénti 74 kilométert.

Bár a meteorológusok hétfőn trópusi viharrá minősítették vissza az Ernestót, továbbra is nagy az esélye annak, hogy a most még Kuba felé tartó vihar eléri a floridai Cape Canaveralt. A nagy erejű szél kárt okozhatott volna az űrsiklóban - ez majdnem megtörtént, amikor vasárnap, a kilövés tervezett napján villám csapott a kilövőállásba. (A mérnökök nem találtak helyrehozhatatlan kárt.)

Ajtó-ablak

Az indítási ablak elméletileg szeptember 13-ig áll nyitva, de a NASA megígérte az orosz űrhivatalnak, hogy ha nem fújja le végleg a küldetést, akkor szeptember 7-e előtt az űrbe bocsátja az Atlantist. Az oroszok ugyanis szeptember 14-én készülnek a Szojuz TMA-10 kilövésére, a fedélzeten a világ első űrturistanőjével, Anousheh Ansarival, illetve egy amerikai és egy orosz űrhajóssal. A nemzetközi űrállomáson egyszerre nem dokkolhat két űrjármű, márpedig ha egy időben érne oda az Atlantis és a Szojuz, az mindkét küldetés sikerét veszélyeztethetné.

Az orosz űrhivatal azért nem hajlandó halasztani, mert ha a tervezettnél később indítja az űrbe a Szojuzt, annak sötétben kellene landolnia, és ez megnehezítené a földet érő űrkabin felkutatását és megközelítését.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft