Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kaliforniában szállt le az Atlantis

2007.06.22. 22:00
Egynapos késéssel, magyar idő szerint péntek este 9 óra 49 perckor földet ért az Atlantis űrsikló a kaliforniai Edwards légitámaszponton. Az STS-117 misszió teljesítette célját, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) új napelemeket kapott.

Az Atlantis hét fős legénysége már csütörtökön előkészítette az űrrepülőgépet a leszállásra, de akkor rossz időjárási viszonyok miatt el kellett halasztani a hazatérést.

Az amerikai űrügynökség (NASA) péntek este döntött úgy, hogy az Atlantis ne az eredetileg kiszemelt floridai leszállópályán, hanem a kaliforniai Edwards légitámaszponton landoljon. A floridai Kennedy űrközponthoz tervezett leszállás a rossz idő - alacsonyan szálló fellegek és az esőzés - miatt hiúsult meg. Az űrrepülőgép közép-európai idő szerint 21 óra 49 perckor ért földet a Los Angelestől 160 kilométerre északkeletre fekvő Edwards légitámaszponton.

Az űrsikló több mint 300 ezer méter magasból kezdte meg az ereszkedést, sebessége ilyenkor 28 000 km/h-ról kezd csökkenni, a légkörbe érve a külső burkolat több ezer Celsius-fokosra is felforrósodhat. Hőpajzsai jól bírták a terhelést.

Atlantis
A közvetve Platón elsüllyedt kontinensérõl, közvetlenül egy amerikai tengeri kutatóhajóról elnevezett Atlantis a Discovery és az Endeavour mellett a NASA harmadik működőképes űrsiklója. Konstrukciós eltérések miatt csaknem 3 tonnával könnyebb, mint a Columbia volt, és fele annyi idő alatt épült meg, mint a 2003-ban darabokra hullott sikló. Az Atlantis 1985-ben hagyta el elõször a Földet, utoljára 2006 õszén. Összesen 28 küldetésen vett részt, többek között ez a sikló bocsátotta útra 1989-ben a Magellan és a Galileo ûrszondákat. A NASA állítólag 2008-ig szeretné üzemképes állapotban tartani az Atlantist, azután donorként használja majd, és alkatrészeit a Discoveryben, illetve az Endeavourben használja fel.

Az Atlantis sikeres, 14 napos küldetésrõl tért vissza (ez volt a huszonnyolcadik útja). A misszió során a legénység új napelemekkel látta el a Nemzetközi Űrállomást (ISS) és négy űrsétát végzett (a negyedik előre nem volt betervezve, akkor a sikló egyik sérülését javították ki). A küldetés elején az ISS több számítógépe is meghibásodott, de az űrhajósoknak sikerült úrrá lenniük a válságon.

A legénység egyik tagja, Clay Anderson az űrállomáson maradt, és helyette a december 9. óta az ISS-en szolgáló Sunita Williams tért vissza a Földre. Williams ezzel megdöntötte az űrben tartózkodás női rekordját.

Az űrsiklóprogram következõ küldetése a tervek szerint augusztus 9-én kezdődik, akkor az Endeavour űrhajósai bővítik majd tovább az ISS-t.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft