Gusztáv
3 °C
7 °C

Szerdán indul az Atlantis

2006.09.01. 10:16
Többszöri halsztás után úgy tűnik végre megvan az űrsikló fellövésének időpontja: az Atlantis szerdán indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai űrkutatási hivatal bejelentette, hogy jövő szerdán útnak indítja az Atlantis űrrepülőgépet a Nemzetközi Űrállomásra. A döntés azután született, hogy a NASA illetékesei ellenőrizték a floridai Kennedy űrrepülőteret. Szerencsére a térségen nemrég átvonult Ernesto hurrikán nem okozott károkat.


Az Atlantis elindul a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont összeszerelő csarnokából a kilövőállás felé

A fellövést szerdán közép-európai idő szerint 14.29 perckor tervezik, de ha az időjárás vagy más problémák ismét közbeszólnak, az Atlantis fellövését szeptember 7-re vagy 8-ra halasztják, közölte a NASA.

Űrturisták bárhol

Ezek az időpontok lehetővé teszik, hogy a 11 naposra tervezett űrutazás alatt az Atlantis hatfős legénysége valamennyi kitűzött feladatot elvégezze, és az űrsikló legkésőbb szeptember 17-én lekapcsolódjon a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Így a Roszkozmosz, az orosz űrügynökség szeptember 18-án elindíthatja a Szojuz űrhajót, amelyen a világ első űrturistanője, Anousheh Ansari repül fel az űrbázisra két hivatásos asztronauta társaságban.

A NASA eredetileg augusztus 27-én lőtte volna fel az Atlantist, de augusztus 25-én belevágott egy villám a kilövőállásba, ezért a NASA mérnökeinek meg kellett vizsgálniuk, hogy érte-e kár az űrsiklót. Ezt követően az Ernesto tropikus vihar miatt kellett elhalasztani el az űrrepülőgép múlt vasárnapra tervezett indítását. <6p>

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!