Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szerdán indul az Atlantis

2006.09.01. 10:16
Többszöri halsztás után úgy tűnik végre megvan az űrsikló fellövésének időpontja: az Atlantis szerdán indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai űrkutatási hivatal bejelentette, hogy jövő szerdán útnak indítja az Atlantis űrrepülőgépet a Nemzetközi Űrállomásra. A döntés azután született, hogy a NASA illetékesei ellenőrizték a floridai Kennedy űrrepülőteret. Szerencsére a térségen nemrég átvonult Ernesto hurrikán nem okozott károkat.


Az Atlantis elindul a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont összeszerelő csarnokából a kilövőállás felé

A fellövést szerdán közép-európai idő szerint 14.29 perckor tervezik, de ha az időjárás vagy más problémák ismét közbeszólnak, az Atlantis fellövését szeptember 7-re vagy 8-ra halasztják, közölte a NASA.

Űrturisták bárhol

Ezek az időpontok lehetővé teszik, hogy a 11 naposra tervezett űrutazás alatt az Atlantis hatfős legénysége valamennyi kitűzött feladatot elvégezze, és az űrsikló legkésőbb szeptember 17-én lekapcsolódjon a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Így a Roszkozmosz, az orosz űrügynökség szeptember 18-án elindíthatja a Szojuz űrhajót, amelyen a világ első űrturistanője, Anousheh Ansari repül fel az űrbázisra két hivatásos asztronauta társaságban.

A NASA eredetileg augusztus 27-én lőtte volna fel az Atlantist, de augusztus 25-én belevágott egy villám a kilövőállásba, ezért a NASA mérnökeinek meg kellett vizsgálniuk, hogy érte-e kár az űrsiklót. Ezt követően az Ernesto tropikus vihar miatt kellett elhalasztani el az űrrepülőgép múlt vasárnapra tervezett indítását. <6p>