Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fellőtték az Aura műholdat

2004.07.16. 12:10
Négy elhalasztott indítás után végre sikerült pályára állítani az Aura névre keresztelt háromtonnás műholdat, amely a Föld légkörét tanulmányozza majd.
A NASA péntek délelőtt fellőtte a világűrbe az amerikai légierő vendenbergi bázisáról egy Boeing Delta 2 rakétával az Aura nevű műholdat. Az elmúlt hetekben négyszer halasztották el a fellövést, mert például a műhold adatrögzítőjében és rakéta tápegységében hibákat találtak.

Az Aura elsődleges célja, hogy ellenőrizze az ózonréteg helyreállása érdekében meghozott nemzetközi egyezmények, például a montreali egyezmény hatását. A műhold a következő hat évben a troposzférán és a sztratoszférán át egészen a legalsó, általunk is belélegzett rétegekig az egész légkört megfigyeli, írta a BBC.

A NASA szerint az Aura az eddigi legkifinomultabb környezetvédelmi célú műhold. Egyébként az Aura a harmadik olyan műhold, amely a globális környezetváltozás következményeit figyeli; a Terra a szárazföld, az Aqua az óceánok állapotával foglalkozik.