Alfréd
-2 °C
2 °C

Végleg lemondtak az európai Mars-szondáról

2004.02.12. 12:50
Az Európai Űrügynökség (ESA) szerdán hivatalosan bejelentette Mars-kutató szondájának, a Beagle 2-nek az elvesztését, és közölte: vizsgálóbizottságot hoz létre az eset kivizsgálására. A Mars-kutató szondáról december 19. óta nem volt hír, amióta szétkapcsolódott anyaegységétől, az azóta is a bolygó körül keringő Mars Expresstől.
A vizsgálat csak kevésbé összpontosít majd a küldetés sikertelenségének okaira, inkább a Beagle 2 finanszírozásáról, fejlesztéséről és teszteléséről készítenek nagyobb tanulmányt. A vizsgálóbizottság vezetője Rene Bonnefoy, az eredményeket március végére várják, írta a Space.com.

Elveszett

Keveset tudni arról, hogy mi is történt pontosan a Beagle 2-vel, de december 25-én valószínűleg belépett a Mars légkörébe és leszállt a felszínre. Egyes feltételezések szerint azért nem sikerült vele a kapcsolatteremtés, mert a szonda szerencsétlen módon éppen egy kráterben landolt. A krátert nemrégiben fedezték fel a leszállóhelyen, az Isidis Planitia medencében, nagyjából a leszállási terület közepén.

A küldetés irányítói korábban közölték: ha február közepéig sem sikerül a kapcsolatteremtés, akkor el kell fogadniuk, hogy a szonda elveszett.

December óta számos alkalommal megpróbáltak kapcsolatot létesíteni a Beagle 2-vel a NASA Odyssey és az ESA Mars Express nevű műholdjaival, illetve földi antennák segítségével is, de a Mars Express és a Beagle 2 december 19-i szétkapcsolódása óta nincs hír a szondáról.

Nem volt tartalék rendszer

A Beagle 2-küldetés összesen 49 millió euróba került, az összeget az ESA, Nagy-Britannia és a brit Astrium Ltd. állta. Ez utóbbi az EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) légiipari konglomerátum tagja.

A leszállóegység nem rendelkezett semmiféle tartalék rendszerrel, ennek oka a költségvetés és a szonda tömegének korlátozottsága volt. Emiatt egyetlen hiba is meghiúsithatta a küldetést az ereszkedés alatt vagy az ejtőernyő és a légzsákok kinyitásakor.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft