Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Összetörhetett a felszínen a Beagle 2

2004.03.08. 16:01
Az európai Mars-misszió kutatói szerint a szonda a vártnál ritkább légkör miatt egyszerűen túl gyorsan lépett a bolygó légterébe, az ejtőernyője és a légzsákok pedig nem bizonyultak elegendőnek a biztonságos landoláshoz.
Az európai Mars-misszió kutatói hétfőn Londonban először álltak nyilvánosság elé feltételezéseikkel a küldetés kudarcát illetően. A kutatók bejelentették: a küldetés kudarcát valószínűleg az okozta, hogy a leszállóegység a vártnál ritkább légkör miatt túl gyorsan érkezett a bolygó légterébe, az ejtőernyő és a légzsákok pedig nem bizonyultak elegendőnek a biztonságos landoláshoz, így a szonda szétzúzódott a felszínen.

A tudósok elmondták: egyes fotókon négy világosabb folt látható a bolygó felszínén, számolt be a BBC. A fényképeket jelenleg még vizsgálják, de lehetséges, hogy a Beagle 2 roncsai látszanak a felvételeken. Arra is van azonban esély, hogy csupán képhibáról van szó.

Nem meglepő

A feltételezés, hogy a ritka légkör okozta a problémát, nem meglepő: az amerikai űrhivatal (NASA) is ritkább légkörről számolt be az első rover, a Spirit leszállásakor. Úgy vélik, ennek oka az éppen akkor tomboló porhivar volt, ami felmelegítette az atmoszférát. A NASA járműve több ejtőernyőjének és masszív légzsákrendszerének köszönhetően tudott biztonságosan leszállni.

A második Mars-járó, az Opportunity esetében ezért változtatni is kellett a belépési paramétereken. Ez azért is volt különösen fontos, mert a második rover magasabban fekvő területen szállt le.

Azonosítatlan objektum

A kutatók arról is beszámoltak, hogy egy azonosítatlan objektumot lehet látni azon a felvételen, mely közvetlenül a Beagle és hordozója, a Mars Express szétkapcsolódása után készült, öt nappal a leszállási kísérlet előtt. Ezeket a felvételeket szintén tüzetesebben meg kell még vizsgálni, tették hozzá.

A tervek szerint a Beagle 2 az Isidis Planitia síkságon szállt volna le december 25-én. A szonda szonban a leszállási kísérlet óta nem adott életjelet, és a kapcsolatfelvételi kísérletek is sikertelenek voltak. Szerencsére a szonda hordozója, a Mars Express januárban probléma nélkül pályára állt a bolygó körül. Azóta már részletes felvételeket is küldött a Mars felszínéről, és igazolta azoknak a korábbi adatoknak a helyességét, melyek szerint jelentős mennyiségű jég található a bolygó déli sarkán.