Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Készül a jelentés a Beagle 2 kudarcáról

2004.05.24. 13:09
Várhatóan a rossz vezetést, a nem elégséges pénzügyi támogatást és a tesztelési idő rövidségét jelöli meg a Beagle 2 Mars-kutató robot kudarcának okaként az a jelentés, melyet az Európai Űrügynökség készít.
A 35 millió brit font (13,2 milliárd forint) összegű küldetés a készülő jelentés szerint "programozási és szervezési" okok miatt hiúsult meg, írta a BBC.

Hordozó járművéről, a Mars Express űrszondáról december közepén vált le a Beagle, és azóta nincs semmi hír a járműről. A szonda nem reagált a Földről karácsonykor küldött jelekre sem. Az újbóli próbálkozások és a programozás megváltoztatását követően a küldetés vezetői februárban jelentették be a Beagle kudarcát.

Túl lassú volt

Az egyik magyarázat szerint a Mars atmoszférája volt sokkal sűrűbb, mint amit előzetesen gondoltak a kutatók. Ez az elmélet a NASA-hoz, az amerikai űrhivatalhoz köthető, amelynek saját űrjárműve, a Spirit sikeresen landolt a vörös bolygón január harmadikán. A NASA kutatóitól származó elmélet szerint a szonda nem haladt elég gyorsan, így ejtőernyői és légzsákjai nem voltak alkalmasak a biztonságos leszállás kivitelezésére.

Vagy túl gyors?

Egy másik feltevés éppen ellentétes az előzővel: eszerint a Beagle 2 éppen hogy túlságosan gyorsan halad ahhoz, hogy biztonságosan érkezzen a Marsra.

Mind az európai, mind az amerikai küldetés céljai között szerepelt, hogy geológiai bizonyítékokkal szolgáljon azzal kapcsolatban, hogy a Marson létezhettek-e valaha életre alkalmas körülmények.