Viola
-6 °C
-2 °C

Befejezte harmadik szerelését a Discovery legénysége

2007.10.31. 08:09
Egy 16 tonnás napelemtábla-rendszert rakott hét óra alatt a helyére két űrhajós az ISS-en. Az egyik elem megsérült.

Befejezte harmadik külső űrszerelési munkáját a Discovery amerikai űrrepülőgép hétfőnyi csapatának két tagja a Nemzetközi Űrállomás (ISS) burkán közép-európai idő szerint kedden a kora esti órákban.

Pozícióba

Scott Parazynski és Doug Wheelock összesen 7 óra nyolc percet töltött a világűrben, és ez idő alatt végleges pozíciójába helyeztek egy rácsos napelemtábla-rendszert - közölte a houstoni irányító központ.

A P6 jelzésű, 16 tonna tömegű szerkezet az űrállomás harmadik, 76 méter hosszú napelemes szegmense. A kettős napelemszárnyat összehajtva helyezték el a tartóoszlopon, majd megkezdték a napelemtáblák kihajtását. Az amerikai űrkutatási hivatala, a NASA jelezte, hogy az egyik szárny egy táblája a 31 közül a művelet végrehajtása során megsérült. A földi irányítás a sérült részről készült felvételek alapján dönti el, hogy milyen jellegű javítási munkát kell majd elvégezni rajta.

Ez a napelemrendszer látja el majd energiával a hamarosan az ISS-re érkező Columbus európai és Kibo japán kutatómodulokat. Az első szakértői vélemények szerint a most észlelt sérülés valószínűleg nem lesz hatással a két berendezés energiaellátására.

Robotkarok

A szerkezetet 48 méterrel távolabb helyezték korábbi pozíciójából. A művelet során az ISS robotkarjával emelték ki a szerkezetet, amelyet ezt követően a Discovery robotkarja vett át, és helyezett el.

Ez a munka nagy összpontosítást igényelt az űrhajósoktól. Ketten-ketten az ISS, illetve a Discovery robotkarját irányították, de mivel az űrállomás belsejében lévő asztronautáknak nem volt rálátásuk a szerelési területre, a robotkar mozgatásakor a világűrbe szerelést végző társai szóbeli utasításaira voltak hagyatkozva.

A művelet egészét az Európai Űrügynökség (ESA) képviseletében a Discoveryn az űrállomásra érkezett olasz Paolo Nespoli hangolta össze.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!