Fülöp, Evelin
15 °C
26 °C

Előkerült az elveszett Mars-szonda

2006.02.16. 11:00
A Beagle-2 elnevezésű űrszonda 2003. karácsonyán rendben megérkezett célpontjára, a Mars felületére, ám akkor az addig kifogástalanul érkező képadások többé nem voltak foghatók. Most a Mars körül keringő másik felderítő szonda képeiből kitűnt: hol is van a Beagle-2, és mi történhetett vele a Marsra-szálláskor.

Az európai űrügynökség, az ESA annak idején nagy reményeket fűzött az angol űrkutatók által a Marsra küldött Beagle-2 (Kopó) űrszonda várható jelentéseihez. A Beagle-2 2003. december 19-én vált le az őt Mars-körüli pályára szállító európai Mars-Express szondáról és hat nap múlva, lassulva, végül pedig ejtőernyővel fékezetten ereszkedett a "vörös bolygóra".

Mindvégig képeket közvetített az útjáról, de a bolygó felszínére érve teljesen elhallgatott. Többször is reménykedtek, hogy sikerül valahogy életjelt kicsikarni a műszereiből, ám végül is be kellett látniok, hogy erőfeszítéseik nem vezethetnek már eredményre. Az ESA sovány vigasza, hogy nem sokkal később az amerikai konkurens, a NASA bolygóközi-port begyűjtött kis Stardust szondája is kudarcot vallott: fékezetlenül csapódott a talajba a Földre visszatérve, egy primitív kapcsolóhiba miatt, s a nagyon várt csillagpor-tartály is megsemmisült.

Most viszont a NASA-nak a társbolygónk körül keringő és arról nagyon részletes fotókat küldő Mars Global Surveyor nevű felderítő szondája egyik képén felfedezték a Beagle-2-t. Egy mindössze 19 méter átmérőjű, kicsiny, de meredek falú Mars-kráter alján felborulva, sérülten fekszik, s mellette hever a leszállító ejtőernyője is.

Az történhetett - véli az ESA hírlevelének szerzője, a szakértőkre hivatkozva -, hogy a himbálózva ereszkedő Beagle-2, még az ernyőn lengve, nekicsapódott a kráter falának.