Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előkerült az elveszett Mars-szonda

2006.02.16. 11:00
A Beagle-2 elnevezésű űrszonda 2003. karácsonyán rendben megérkezett célpontjára, a Mars felületére, ám akkor az addig kifogástalanul érkező képadások többé nem voltak foghatók. Most a Mars körül keringő másik felderítő szonda képeiből kitűnt: hol is van a Beagle-2, és mi történhetett vele a Marsra-szálláskor.

Az európai űrügynökség, az ESA annak idején nagy reményeket fűzött az angol űrkutatók által a Marsra küldött Beagle-2 (Kopó) űrszonda várható jelentéseihez. A Beagle-2 2003. december 19-én vált le az őt Mars-körüli pályára szállító európai Mars-Express szondáról és hat nap múlva, lassulva, végül pedig ejtőernyővel fékezetten ereszkedett a "vörös bolygóra".

Mindvégig képeket közvetített az útjáról, de a bolygó felszínére érve teljesen elhallgatott. Többször is reménykedtek, hogy sikerül valahogy életjelt kicsikarni a műszereiből, ám végül is be kellett látniok, hogy erőfeszítéseik nem vezethetnek már eredményre. Az ESA sovány vigasza, hogy nem sokkal később az amerikai konkurens, a NASA bolygóközi-port begyűjtött kis Stardust szondája is kudarcot vallott: fékezetlenül csapódott a talajba a Földre visszatérve, egy primitív kapcsolóhiba miatt, s a nagyon várt csillagpor-tartály is megsemmisült.

Most viszont a NASA-nak a társbolygónk körül keringő és arról nagyon részletes fotókat küldő Mars Global Surveyor nevű felderítő szondája egyik képén felfedezték a Beagle-2-t. Egy mindössze 19 méter átmérőjű, kicsiny, de meredek falú Mars-kráter alján felborulva, sérülten fekszik, s mellette hever a leszállító ejtőernyője is.

Az történhetett - véli az ESA hírlevelének szerzője, a szakértőkre hivatkozva -, hogy a himbálózva ereszkedő Beagle-2, még az ernyőn lengve, nekicsapódott a kráter falának.