Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Lőjön fel űrhajót 140 milliárd forintból!

2007.10.29. 07:58
Éveken belül elkészülnek a Bigelow Aerospace felfújható űrszállodái, de egyelőre nincs olyan jármű, amellyel fel lehetne szállítani a vendégeket. A cég ezért 760 millió dollárt ajánl fel az űrhajó fellövéséért.

Három éven belül elkészülnek Robert Bigelow felfújható űrhoteljei, és a milliárdos vállalkozó már sikeresen fellőtt két felfújható hotelt. Az űrvállalkozó abban reménykedik, hogy jövőbeni űrállomásait kiadhatja majd a hivatásos űrhajósoknak, vagy olyan vállalatoknak, akik kísérletezni szeretnének az űrben.

Jelenleg rengetegen állnak sorban azért, hogy feljuthassanak a világűrbe, de a Nemzetközi Űrállomás, illetve az orosz és az amerikai szállítóűrhajók kapacitása korlátozott. Ezt szeretné kihasználni Bigelow.

A társaság egy éven belül elkezdené a felfújható űrállomás sorozatgyártását, de ha nem lesz megfelelő szállítóeszköz, senki sem tud majd odarepülni. Bigelow ezért 760 millió dollárt ajánlott fel az űrjármű leszállítójának. Az összeg nyolc fellövésért jár, és a Bigelow Aerospace hamarosan letétbe helyez százmillió dollárt, hogy ezzel is mutassa szándéka komolyságát.

Az amerikai közpénzből gazdálkodó NASA ennél jóval kevesebbet, csupán 500 millió dollárt tudott felajánlani annak a cégnek, amely megoldja az űrhajósok Föld körüli pályára szállítását.

Bigelow egy hónapon belül hivatalosan is kihirdeti a felajánlást, és azt a követelményrendszert, amely alapján kiválasztják majd a partnerüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!