Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Újabb exobolygót találtak magyar csillagászok

2008.03.14. 15:30
A magyar-amerikai HATNet kutatócsoport legújabban felfedezett exobolygója egy szélsőséges felszíni hőmérsékletű, nagyon forró Jupiter típusú planéta - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál.

Immár 13 év telt el az első exobolygó felfedezése óta, és már több mint 250 Naprendszeren kívüli planétát ismerünk, melyek egy kivételével mind a Jupiterhez hasonló gázóriások. Ebből közel harmincat fedeztek fel tranzitfotometriai módszerrel, amikor a csillaga előtt elhaladó bolygó 1-2 százalékos csökkenést okoz a központi égitest fényességében. A magyar-amerikai Hungarian Automated Telescope Network (HATNet) kutatócsoportja egy újabb fedési exobolygót fedezett fel, mely a HAT-P-7b elnevezést kapta.

A most felfedezett forró Jupiter típusú bolygó tömege 1,78-szorosa a Jupiterének, sugara 1,36-szorosa annak. Keringési ideje nagyon rövid, mindössze 2,2 nap, és csupán 0,038 csillagászati egység távolságra helyezkedik el csillagától. A bolygó egy Napunknál másfélszer nagyobb tömegű csillag körül kering, emiatt a felszínén pokoli hőség uralkodik: a számítások szerint majdnem 2500 Celsius-fok. Ezzel kiérdemelte, hogy az nagyon forró Jupiterek családjába sorolják. A HAT-P-7b és csillaga mintegy ezer fényév távolságban helyezkedik el tőlünk.

A HAT-P-7b fénygörbéjén jól látszik a bolygó által okozott bő 1 százaléknyi elhalványodás (forrás: hírek.csillagászat.hu)

Az égterületet, amelyen a HAT-P-7b-t megtalálták, 2004 májusa és augusztusa között az Arizonában levő HAT-7 teleszkóp, illetve a a Hawaii-szigeteken található HAT-8 távcső fotózta le. A HATNet projektnek több magyar vonatkozása is van: Bakos Gáspár a projekt vezetője (Harvard Smithsonian Center for Astrophysics), az MTA Csillagászati Kutatóintézetből Kovács Géza, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről Pál András, Sipőcz Brigitta és Kovács Gábor szerepel a kutatócsoportban. A Hawaii-szigeteken és Arizonában található 11 cm-es automata távcsövek tervezésében és kivitelezésében a Magyar Csillagászati Egyesület három tagja, Lázár József, Papp István és Sári Pál működött közre.

Az exobolygó felszíni hőmérsékletének pontosabb meghatározására és a légkörének modellezésére további mérésekkel nyílik majd lehetőség, amikor a bolygó a csillaga mögé kerül, és pár tized százalékkal lecsökken a rendszer összfényessége, főképp az infravörös tartományban.

A HAT-P-7-et a tervek szerint 2009 februárjában induló Kepler fotometriai űrteleszkóp is vizsgálni fogja, melynek fő feladata Föld típusú bolygók felkutatása lesz. Az űrteleszkóp segítségével a tranzitok időpontjai éveken keresztül nagy pontossággal mérhetőek, és ha a csillag körül további bolygók keringenek, akkor a fedések nem egyenletesen követik egymást. Így közvetett módon meghatározhatók az esetleges másik bolygó (vagy bolygók) paraméterei.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?