Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tíz óra alatt a nap körül

2006.10.06. 10:30
Új, minden eddiginél rövidebb keringési idejű bolygócsoportot fedeztek fel a baltimore-i Űrtávcső Tudományos Intézet munkatársai. Az égitestek között akad olyan is, amely kevesebb mint 10 óra alatt kerüli meg a csillagát.

Az amerikai csillagászok a bizonytalan sorsú Hubble űrteleszkóppal figyeltek meg 16 új objektumot a Tejút közepe mellett - adta hírül a felfedezést közlő Nature. Az észlelt égitestek némelyikéről még kiderülhet, hogy csillag, de ötről már biztosan tudják, hogy olyan exobolygó, amely egy új bolygótípus létezésére enged következteti.

Tízórás év

A szokatlan planéták kevesebb mint egy nap alatt kerülik meg a csillagukat, egyiküknek tíz óránál is rövidebb időbe telik, amíg tesz egy kört a napja körül. Az eddig ismert legkisebb keringési idő 1,2 nap volt, ezért a mostani felfedezés azt valószínűsíti, hogy egy új bolygótípus képviselőit találták meg - nyilatkozta Kailash Sahu, a baltimore-i tudóscsoport vezetője.

A Sahu által "ultrarövidnek" nevezett keringési idő azért furcsa, mert eddig úgy vélték, hogy azért nem találnak egy naposnál rövidebb keringési idejű objektumot, mert azokat a bolygókat, amelyek túl közel kerülnek a napjukhoz, a csillag gravitációja magához vonzza és elégeti.

A Hubble képe a felfedezésről

A csillagászok úgy vélik, hogy a most felfedezett, ultrarövid keringésű idejű bolygók a Jupiterhez hasonló, alacsony sűrűségű gázóriások, amelyek a mi Napunknál kisebb és halványabb csillag körül keringenek, ezért kerülhettek olyan közel hozzá, és ezért nem semmisültek meg. E bolygókról nézve a saját csillaguk nagyjából hatvanszor akkora lehet, mint amekkorának mi látjuk a Napot.

Távol a Földtől, közel a naphoz

A chilei Very Large Telescope segítségével két bolygó tömegét sikerült is megbecsülni, egyik nagyjából 3,8-szor, másik 10-szer nehezebb a Jupiternél. Sahu csoportja a 16 égitest további vizsgálatait tervezi, de néhányukról csak a következő generációs űrtávcső beüzemelése után lehet majd közelebbit megtudni.

1995 óta több mint 200 exobolygót (a naprendszerünkön kívüli bolygót) találtak, a legnagyobb ismertet egy magyar csillagász fedezte fel néhány hete. A most megfigyelt 16 égitest a többi észleléshez képest szokatlanul messze, tőlünk 26 000 fényévnyire található - a szakemberek szerint elképzelhető, hogy arrafelé a Tejútban egyáltalán nem ritkák az ultrarövid keringésű idejű bolygók.