Mégsem bolygó a Plútó?

2003.03.10. 16:40
Az iskolában manapság még azt tanítják a diákoknak, hogy a Naprendszerben kilenc bolygó található, ez azonban hamarosan megváltozhat, ugyanis néhány csillagász éppen azon vitatkozik, hogy mekkora égitestek számítsanak bolygónak. A vita kimenetelétől függően a közeljövőben vagy nyolcra fog csökkenni, vagy tizenkettőre fog nőni a Naprendszer bolygóinak száma.
Könnyen lehet, hogy a közeljövőben a Plútó csupán a Kuiper-öv egyik objektuma lesz, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a már meglévő kilenc bolygó neve mellett az Ouaoar, Varua és Ceres nevet is meg kell tanulniuk majd a diákoknak.

Gibor Basri, a Kalifornia Egyetem csillagász kutatója egy vitatható ajánlatot kíván benyújtani a Nemzetközi Csillagászati Szövetségnél (International Astronomical Union, IAU) amelyben azt kéri: növeljék a bolygók számát tizenkettőre. Egyedül az IAU-nak van joga elnevezni az űrben található objektumokat, ám a szövetségnek érdekes módon nincs egy épkézláb definíciója a "bolygó" fogalmáról.

Mekkora egy bolygó?

"Az emberek szeretik osztályozni a dolgokat. Egy bolygón élünk; jó lenne tudni, hogy az pontosan micsoda." - írta Basri professzor a Berkeley News egyetemi újságban. Basri szerint a Naprendszer határán felfedezett méretes aszteroidák erősen kikezdték a "bolygó" meghatározását. Ha a 2300 kilométer átmérőjű Plútó - amelyet 1930-ban fedeztek fel - egy bolygó, akkor a hasonló méretű objektumokat ugyanúgy bolygónak kell tekintenünk, mondta. Ezt a méretet a tavaly felfedezett, 1300 kilométer átmérőjű Ouaoar sem közelíti meg, és a Plútó felfedezése óta ennél nagyobb égitestet nem találtak a Naprendszerben.

Basri professzor definíciója szerint a bolygónak egy csillag körül kell keringenie, nem egy másik bolygó körül, és nagyjából egy gömbre kell hasonlítania. A meghatározás szerint az bolygó átmérője nem lehet 700 kilométernél kisebb, mert a gravitáció csak ekkora méretnél alakítja az égitestet gömbszerűvé. A kisebb objektumok leginkább egy krumplira hasonlítanak. A meghatározás szerint a 900 kilométer átmérőjű Ceres, a Kuiper-övben megtalálható Varuna és az Ouaoar egyaránt bolygónak számít.

Néhány csillagász ezzel szemben még a Plútót is kihúzná a bolygók listájáról. A New York-i planetárium 1999-ben nem jelölte a Plútót a bolygók között, és néhány kutató is következetesen nem jelöli bolygóként a Plútót. Ross Taylor professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa szintén így gondolkozik, szerinte ugyanis a legtöbb kutató nyolc bolygót ismer el.

Még korai a definícióval foglalkozni

Basri professzor a másik végletet is próbálja meghatározni: szerinte egy bolygó nem lehet nagyobb a Jupiter tömegének 13-szorosánál. Ekkora objektumok már fényt és hőt bocsátanak ki, ezért azokat már csillagnak kell neveznünk. Basri azonban ezen a területen is számos ellenzővel találkozott. Geoff Marcy csillagász, az anglo-ausztrál bolygókereső csoport tagja, aki 13 ilyen bolygót fedezett fel, elmondta, hogy más tényezőket, például a bolygó kialakulásának a körülményeit is figyelembe kell venni. "Még túl korai a bolygó definiálása. Akkor is, ha már több mint százat fedeztünk fel belőlük, ezek még a bolygóvadászat első napjai" - mondta Marcy az SHM.com-nak.  • Hírek
  • Árfolyam