Szilárda
0 °C
6 °C

Fellőtték az első brazil rakétát

2004.10.25. 11:23
Sikerült fellőni a latin-amerikai ország első rakétáját. Brazília abban reménykedik, hogy a sikernek köszönhetően űrközpontja a kereskedelmi célú műholdak felbocsátásának egyik nagy nemzetközi helyszínévé válik.
Brazília vasárnap sikeresen fellőtte első rakétáját a világűrbe. Ez volt az ország negyedik próbálkozása arra, hogy műholdakat pályára állítani képes eszközt juttasson az űrbe. Az előző kilövés tizennégy hónapja tragédiával zárult: a rakéta felrobbant az alcántarai űrközpont indítóállványán, a balesetben huszonegy technikus meghalt. Ez a rakéta két műholdat állított volna 750 kilométer magasban pályára. A mostani kilövéssel száz kilométer magasba juttatták a járművet.

A latin-amerikai ország abban reménykedik, hogy a sikernek köszönhetően az űrközpont a kereskedelmi célú műholdak felbocsátásának egyik nagy nemzetközi helyszínévé válik, ugyanis Alcántara az Egyenlítő közelében fekszik, így a Föld forgása miatt itt a hordozórakétáknak kevesebb üzemanyagra van szükségük a kijelölt ballisztikus pálya eléréséig. Az ország ezen túl tizenöt VSB-30-as rakétát el is szeretne adni az Európai Űrügynökségnek, reményeik szerint ezt a tervet is előmozdítja a mostani siker.

Kudarcok

Első rakétáját Brazília 1997 decemberében bocsátotta fel, ám a kilövés utáni 65. másodpercben hajtóműhiba miatt meg kellett semmisíteni a műholdat szállító eszközt. Az 1999 decemberében fellőtt második rakétát ugyancsak műszaki problémák miatt a repülés negyedik percében kellett megsemmisíteni. A harmadik próbálkozás a tavalyi, tragédiával végződő volt.

Brazília szakemberei több mint húsz éve dolgoznak saját fejlesztésű hordozórakéta létrehozásán. 1995 októberéig Brazíliát hivatalosan mellőzték a rakétatechnikát vásárolható országok körében. A mellőzés oka az atomfegyverek terjedésének megakadályozása, amire az 1964-85 közötti katonai diktatúra vezetőinek törekvései szolgáltattak okot. Brazília üzleti kapcsolatban áll kínai, amerikai, francia, orosz, ukrán és argentin cégekkel, műholdjainak és egyéb űrtechnikájának fejlesztése végett.